DUŠAN JANJIĆ NAJAVLJUJE: „Vučić će politiku koju vodi legitimisati žestokom kampanjom i na kraju izborima, ali to ne zaustavlja…“

Prema njegovim riječima, opasnost ultradesnice je u tome što bi mogla da ohrabri „proruske i od Rusa plaćene ljude u SPS-u i SNS-u da promijene stranu“.

  • Regija

  • 27. Mar. 2023  

  • 1

-Briselskim i ohridskim sporazumima rješavanje problema Kosova je vraćeno na kolosijek normalizacije koji vodi samo u jednom smjeru, izjavio je predsjednik Foruma za etničke odnose, Dušan Janjić, koji misli da bi najrealnije i najodgovornije bilo da se u Srbiji u septembru održe vanredni izbori.

Kako je primijetio, novina u ovom novom sporazumu, „koji je ovjeren u Ohridu“, sastoji se u tome što je normalizacija definisana kao „međusobni dobrosusjedski odnosi“.

Znači nije međudržavno pitanje, objasnio je Janjić u razgovoru za N1 i naglasio da ovaj sporazum vodi u Evropsku uniju (EU) i NATO.

Sada se mjere uslovi za članstvo u EU, ko napusti sporazum ili ga ne primjenjuje neće ostati na putu za EU, kazao je on i napomenuo da se više neće tolerisati „igra“ u kojoj se gube godine.

Nema više kupovine vremena na Kosovu da bi Kosovo bilo alibi za sva druga pitanja, precizirao je Janjić, ali je naglasio da vrijeme jeste kupljeno za formalno priznavanje nezavisnosti.

To može da dođe za 10, 15 i 20 godina, predvidio je on i konstatovao da je političarima najvažnije samo da u njihovom mandatu ne urade nešto historijski.

„Trenutno je ta priča u sferi njihovih starih ideologija i laganja, odnosno manipulacije građanima. Imaju kao neke crvene linije, pa će ih izvaditi jednoga dana, a jako dobro znaju da taj dan neće doći i mole se Bogu da ne dođe“, smatra Janjić.

Upitan da li će dvije strane iskreno primijeniti ono što je dogovoreno u Briselu i Ohridu, on je odgovorio da vjerovatno nije sporna namjera da pokušaju nešto da urade, ali da ni Vučić, ni Kurti baš ne vjeruju da mogu toliko da promijene sebe i svoju politiku.

Zato će to probati da kompenzuju nekim drugim temama koje nisu Kosovo, procijenio je Janjić i kazao da u slučaju Srbije to može da bude usporavanje demokratizacije ili neka vojna strateška promjena pravca.

Svaka promjena pravca vam kupuje 10 do 15 godina, tako da imaju mnogo resursa na raspolaganju, rekao je on i upozorio da je moguć kolaps normalizacije, budući da „nije garantovano da će taj voz završiti tamo gdje je krenuo“.

Ne vidim demokratiju kao osvojenu vrijednost. Ona je trenutno svedena samo na proceduru, a problem nije u tome, već u odsustvu vrijednosti, kazao je Janjić.

Upitan da li je Vučić imao mandat da pregovara o evropskom prijedlogu o Kosovu, on je odgovorio potvrdno i naglasio da predsjednik države može da vodi međunarodnu politiku.

Drugi dio njegovog mandata proističe iz koncentracije moći, iako nije do kraja legalna i legitimna, obrazložio je Janjić.

Osim toga, kako je napomenuo, Zapad u Vučiću vidi čovjeka koji ima instrumente i koji im je garantovao da će isporučiti rješenje.

Upitan šta je ostalo od suvereniteta Srbije na Kosovu, Janjić je ocijenio da iluzija još nije do kraja razbijena, ali da je „ostala brutalna realnost – da suvereniteta nema“.

Osvrćući se na formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), on je rekao da se ta autonomija vjerovatno i neće tako zvati i podsjetio da na Kosovu gradonačelnici i opštine imaju veliku vlast i zato ne vidi nijednog Srbina koji bi se odrekao te vlasti, „u ime neke koordinacije koja se zove savez opština“.

Biće usaglašavanja politike, ali mislim da je bolje da se formira Srpsko nacionalno vijeće koje bi koordiniralo sve aktivnosti i sve aktere, nego ZSO, koja će biti „napravljena, ali neće imati i ne može da ima nikakvu izvršnu vlast“, smatra Janjić.

Janjić zahtjeve za referendum vidi kao „snove nekih promašenih političara“, dok Narodni pokret za državu opisuje kao „teritorijalnu odbranu pred izmišljenom ultradesnicom koja se u stvari kontroliše na druge načine“.

Prema njegovim riječima, opasnost ultradesnice je u tome što bi mogla da ohrabri „proruske i od Rusa plaćene ljude u SPS-u i SNS-u da promijene stranu“.

Zato će se rješenje tražiti na izborima. Vučić će politiku koju vodi legitimisati žestokom kampanjom i na kraju izborima, ali to ne zaustavlja primjenu sporazuma o Kosovu, poručio je Janjić.

Upitan kada bi mogli da budu održani vanredni izbori, on je odgovorio da je prisustvovao nekim međunarodnim simulacijama i procijenio da je najrealnije i najodgovornije da budu u septembru.

„Mislim da Vučić neće propustiti tu priliku da se dodatno legitimiše pred EU i Amerikom“, smatra Janjić, kome djeluje da opozicija izgleda nije obaviještena o skorim izborima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...