ZLATKO MILETIĆ UPITAO NA DOMU NARODA: "Hoće li se tražiti vraćanje duga za korištenje vodnih resursa bih od Srbije i Hrvatske?

Ustvrdio je da je godišnji nivo štete po BiH iznosi 140 miliona eura, pri čemu BiH Srbija košta 105, a Hrvatska 35 miliona godišnje.

  • Politika

  • 28. Mar. 2023  

  • 8

Zastupnik u Parlamentu BiH Zlatko Miletić (ZNG) uputio je na današnoj sjednici Doma naroda pitanje vezano za hidro-energetske projekte u narednom periodu u BiH.

“Imajući u vidu da institucije BiH imaju namjeru da realiziraju određene hidro-energetske projekte u narednom periodu, te da organizuju susrete sa vladama susjednih zemalja, da li će kroz ratifikaciju Sporazuma o izgradnji hidro-energetskih potencijala, tražiti vraćanje duga odnosno regulaciju odnosa za korištenje prirodnih vodnih resursa BiH od Srbije i Hrvatske (na godišnjem nivou 140 miliona eura), te da li će ova tema biti dio razgovora na planiranim susretima, u kontekstu okončanja pljačke resursa BiH?”, stoji u izaslaničkom pitanju Miletića.

Miletić je konstatovao da se od 1955. HE Zvornik (49,8 posto potencijal BiH) koristi bez naknade, kao i od 1966. HE Bajina Bašta (67 posto potencijal BiH) koristi 53 godine.

“Iako su obaveze nadoknade rješene još Zakonom iz 1974. godine o međurepubličkim i međudržavnim vodama u SFRJ, ukupna šteta nanesena BiH za sve ove godine iznosi oko 5,6 milijarde eura, koju Srbija treba da isplati”, naveo je Miletić.

On je istakao da je situacija sa Hrvatskom slična.

“HE Buško jezero od 1974. godine koristi vodne potencijale skoro 40 godina, iako HEP sada plaća nadoknadu 4,3 miliona eura godišnje, bitno je napomenuti da je realna cijena nadoknade najmanje 20,5 miliona eura godišnje za korištenje iste. Ukupna cifra koju Hrvatska duguje BiH iznosi oko 1,4 milijarde eura zaključno sa 2022.”, poručio je.

Ustvrdio je da je godišnji nivo štete po BiH iznosi 140 miliona eura, pri čemu BiH Srbija košta 105, a Hrvatska 35 miliona godišnje.

On je ovo pitanje postavio Predsjedništvu BiH, Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstvu vanjskih poslova BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...