MESO ĆE U NAŠOJ DRŽAVI PONOVO BITI SKUPLJE: Po nekim procjenama možda ga čak neće ni biti

Razlog je što EU ima namjeru smanjiti proizvodnju mesa.

  • Ekonomija

  • 29. Mar. 2023  29. Mar. 2023

  • 0

Stanovnike Bosne i Hercegovine u narednom periodu očekuje novo poskupljenje mesa, a, osim toga, prijeti i nestašica. Razloga za to je više, piše Dnevni avaz.

Naime, loša vijest stiže iz Evropske unije, koja ima namjeru smanjiti proizvodnju mesa, a domaće tržište nema kapacitet da pokrije potrebe ni domaćeg stanovništva.

Podsjetimo, enorman rast cijena prošle godine doveo je do toga da su građani meso prestali kupovati na kilogram, već pretežno kupuju po pola kilograma.

Prema nekim najavama, meso bi moglo biti skuplje od 10 do čak 30 posto.

Osim toga, proizvodnja mesa, odnosno uzgoj stoke, drastično je skuplja, zbog čega sve više farmera odustaje od bavljenja ovim poslom zbog neisplativosti rada. S druge strane, nadležni u BiH nisu imali sluha za probleme uzgajivača te im nisu pomogli.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Admir Kahriman kazao je da nam najave koje dolaze iz EU o smanjenju proizvodnje mesa nikako ne idu u prilog i vjerovatno znače da će na našem tržištu doći do poskupljenja.

"Kada je riječ o mesu, 90 posto uvozimo iz zemalja EU. To znači da cijenu našeg mesa na polici, odnosno u prodaji, diktira svjetsko tržište".

Dosadašnji pogrešan rad, u kojem je zanemarena domaća proizvodnja, doveo je do toga da se ona iz godine u godinu sve više gasila.

Kako je naveo, u FBiH se godišnje utovi do 8.000 grla.

"To je ništa. Ako izračunamo 8.000 grla po nekih 280 do 300 kilograma mesa, to je poražavajući podatak. S druge strane, imamo i otvoreno tržište za Tursku, te će ta domaća proizvodnja uglavnom završavati na turskim trpezama", zaključio je Kahriman.

375,3 miliona kilograma mesa od januara do kraja novembra uvezeno je na domaće tržište prošle godine.

9,3 miliona kilograma mesa BiH je izvezla u istom periodu prošle godine.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...