MINISTAR KOMUNIKACIJA I PROMETA, EDIN FORTO: "Ukoliko Lendo ne prepozna svoju ustavnu obavezu, Schmidt će intervenisati. Volio bih da ne dođe do..."

(...) do daljnje etnifikacije, ali svi imamo svoje želje. Definitivno može bolje od ovoga."

  • Politika

  • 29. Mar. 2023  29. Mar. 2023

  • 7

Edin Forto, predsjednik Naše stranke i ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, kazao je za N1 kako očekuje intervenciju visokog predstavnika Christiana Schmidta ukoliko potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo "ne prepozna svoju ustavnu obavezu" i stavi potpis na imena za novu Vladu FBiH, koja je predložila koalicija HDZ BiH-Osmorka.

Forto je dodao da bi novom intervencijom Schmidt priznao grešku iz izborne noći 2. oktobra zaključivši da "ne postoji osoba koja radi, a ne griješi".

Predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara danas nije donijela odluku o imenovanju Vlade Federacije. Šta je posrijedi, pritisak zbog ponuđenih kadrovskih rješenja ili nešto drugo?

Nije prvi put da je formiranje Vlade FBiH neizvjesno. To nije neobično. Ono što je činjenica da neizvjesnost postoji zato što određeni učesnici su rekli da neće dati mandat ukoliko određena stranka ne bude u vlasti.

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić zatražio je dodatne konsultacije u vezi sa predloženim ministarskim imenima?

Tačno je da traži dodatne konsultacije i to je jedino što mogu reći u ovom trenutku. Ustavni i zakonski rok ističe 6. aprila i tada očekujem da će predsjednica i potpredsjednici potvrditi Vladu FBiH.

Kako vidite izlaz iz ove situacije u Federaciji?

Izlaz je vrlo jednostavan, trebamo se pridržavati demokratskih normi. Lendo nije potpredsjednik SDA, on je potpredsjednik svih građana u Federaciji uključujući i meni. On treba uraditi ono što mu je posao – dati mandat onome ko ima većinu u Predstavničkom domu. Ustav se ne može tumačiti drugačije. Predsjednik Crne Gore dodijelio je mandat kandidatu za premijera koji ga je izbacio iz vlasti nakon 20-ak godina. Zadatak predsjednika je da daju mandat većini, a ne vlastitoj stranci. To je demokratska procedura.

Jučer su obznanjena imena vjerovatno budućih ministara u Vladi FBiH. Za javnost su mnoga sporna. Vojin Mijatović, Anel Kljako i Sanja Vlaisavljević izazvali su najveće reakcije?

To što se u javnosti pojavljuje da su sporna imena meni zvuči kao kad se sastavi spisak reprezentacije pa neko nije zadovoljan ovim ili onim imenom. Nemoguće je da toliko mnogo stranaka radi, a da nema problema. Više bih volio da pričam o tome šta će ti ljudi uraditi.

Kao partner u vlasti imate li pravo kritikovati neke izbore i ponuđena imena?

Imamo pravo kritikovati i trebamo, ali nisam osoba koja kritikuje partnere, teško mi je to raditi. Tražim da se radi u najboljoj vjeri.

Mislite da je dobar izbor Mijatovića jer dolazi iz drugog entiteta?

Mislim da postoje ovakvi presedani. Zakon ne prepoznaje mjesto prebivališta. Kao kad smo imenovali Vijeće ministara bilo je kontroverznih imena, imao sam isti odgovor – sudit će nam javnost i građani na sljedećim izborima. Mijatović će možda biti najgori, ili najbolji ministar MUP-a ikad, ali to nećemo saznati dok ga ne vidimo na djelu. Ono što tvrdim da će Nasiha Pozder biti najbolja ministricu okoliša i držite me za riječ.

Jeste li sa visokim predstavnikom Schmidtom razgovarali o rješenju za FBiH? Hoće li ponovo intervenisati?

Jučer smo suštinski govorili o drugim stvarima, o projektima i željezničkom sektoru. Mogu vam reći vezano za Schmidta da je on posljednji visoki predstavnik i ja bih volio da je to tako. On nije prvi visoki predstavnik koji je intervenisao tamo gdje država zapne. Ne mislim da država funkcioniše ako entitet ima tehničku vladu već četiri godine i ulazi u petu. Očekujem da ukoliko Lendo ne prepozna svoju ustavnu obavezu da će Schmidt intervenisati. Volio bih da ne dođe do daljnje etnifikacije, ali svi imamo svoje želje. Definitivno može bolje od ovoga.

Ukoliko bi intervenisao to bi na neki način bilo priznavanje greške. Ne možemo zaboraviti da su na jako kontroverzan način izigrali volju delegata u Klubu Bošnjaka, da je bilo po izbornoj volji imali bi dva kandidata za potpredsjednika Federacije iz reda bošnjačkog naroda. Ukoliko dođe do intervencije to bi bilo priznavanje greške, ali ne postoji osoba koja radi, a ne griješi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...