"NIKO NAS NIJE KONSULTOVAO, NEMA POTREBE...": Vijeće roditelja KS reagiralo na skraćenje časova u ramazanu...

Inicijativu za za skraćenje časova tokom ramazana predložio je zastupnik Stranke za Bosnu i Hercegovinu Muamer Bandić.

  • Mini market

  • 30. Mar. 2023  

  • 0

Skupština Kantona Sarajevo usvojila je jučer inicijativu o skraćenju časova u osnovnim i srednjim školama tokom ramazana. Reagovali su iz Vijeća roditelja Kantona Sarajevo, poručivši da su već ranije komunicirali o ovom pitanju, i već tada zaključili su da grupni zahtjev za istim nije potreban jer svaki menadžment škole u saradnji sa školskim odborom može donijeti odluku o skraćenju nastave u skladu sa potrebama iskazanim u tom smjeru.

Ujedno iz Vijeća roditelja Kantona Sarajevo ističu i to da ih niko nije konsultovao niti pri predlaganju, niti pri usvajanju navedene inicijative.

“Škole u kojima postoji samo prva smjena ili druga smjena traje do 18 sati nemaju realno potrebu za skraćenjem nastave, kao ni zavodi ni centri kojima je zakonski čas kraći u odnosu na škole. Također, mlađa djeca moraju boraviti u produženim boravcima jer roditelji u svim zanimanjima nemaju skraćen radni dan. Pored navedenih planovi psimenih ispitivanja sa početkom školske godine su planirani i potrebno je interes učenika posmatrati i u ovom smjeru”, istakli su iz Vijeća roditelja KS.

Zamolili su nadležno ministarstvo da u skladu sa usvojenom inicijativom, a o načinu provođenja iste, odluku donosi isključivo škola u saradnji sa Nastavničkim vijećem i školskim odborima u kojima i roditelji imaju svoga predstavnika. Na taj će se način, dodali su, stav baze Vijeća roditelja KS i škole prenijeti vodeći računa o specifičnosti svake od njih.

Podsjetimo, inicijativu za za skraćenje časova tokom ramazana predložio je zastupnik Stranke za Bosnu i Hercegovinu Muamer Bandić.

Inicijativa zadužuje Vladu KS i Ministarstvo za odgoj i obrazovanja KS da skrati trajanje časova od 29. marta do 24. aprila i omogući svim učenicima i radnicima pravo na slobodno vrijeme iftara tokom trajanja mjeseca ramazana.

Od 27 prisutnih zastupnika, 23 su glasala “za”, jedan je bio “protiv”, dok su dva zastupnika bila “suzdržana”.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...