U ZNAK PROTESTA: Zastupnici austrijskog FPO-a napustili parlament zbog govora Zelenskog

Zastupnici FPO-a su na svojim stolovima ostavili manje plakate s logom stranke i porukama "Prostor za neutralnost" i "Prostor za mir".

  • Evropa

  • 30. Mar. 2023  

  • 1

Zastupnici krajnje desne Slobodarske stranke (FPO) napustili su donji dom austrijskog parlamenta tokom govora ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u znak protesta protiv kršenja austrijske neutralnosti. Zelenski se zastupnicima obratio videovezom i zahvalio Austriji na humanitarnoj pomoći i pomoći na projektima poput razminiravanja. 

Austrijska neutralnost sprječava Beč da se vojno uključi u sukob i iako podržava Ukrajinu, ne može slati oružje u borbu protiv Rusije. FPO je ranije najavio da će na neki način izraziti protest protiv govora Zelenskog. Njegovi zastupnici su bili prisutni u parlamentu na početku govora, a potom su ustali i izašli iz dvorane.

"Žalosno je da je FPO jedina parlamentarna stranka koja našu trajnu neutralnost shvaća ozbiljno i pritom se zalaže za mir", rekao je čelnik FPO-a Herbert Kickl.

Zastupnici FPO-a su na svojim stolovima ostavili manje plakate s logom stranke i porukama "Prostor za neutralnost" i "Prostor za mir".

Od pet stranaka u donjem domu, FPO je treća stranka po broju zastupnika. Trenutno je po anketama neznatno u vodstvu ispred opozicionih socijaldemokrata i konzervativaca kancelara Karla Nehammera koji vlada u koaliciji sa Zelenima. Sadašnji sastav parlamenta radi do jeseni sljedeće godine.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...