DODIK OPET BLOKIRA: Vijeće ministara BiH skinulo s dnevnog reda putovanje s ličnim kartama po regiji

Cijeli proces koji bi omogućio građanima, prije svega BiH i Kosova da putuju bez viza, u pitanje je doveo Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske (RS) i SNSD-a.

  • Politika

  • 30. Mar. 2023  

  • 1

Sporazum o slobodi kretanja s ličnim kartama na Zapadnom Balkanu ponovno je skinut s dnevnog reda sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (BiH) održane 30. marta.

"Sve što se našlo na dnevnom redu je usvojeno. Ono što nije bilo na dnevnom redu je ili skinuto s dnevnog reda dok se ne usaglasi ili dok se još nešto ne doradi", kazao je Sevlid Hurtić, ministar za ljudska prava i izbjeglice, za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Za sjednicu je bilo predloženo 50 , a usvojeno je 18 tačaka. Prihvaćena su imenovanja u nekoliko odbora te više izvještaja i ugovora o financiranju.

BiH je potpisala ovaj sporazum 3. novembra 2022. godine na samitu u okviru Berlinskog procesa, kad su lideri Albanije, BiH, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije potpisali i sporazume o priznavanju univerzitetskih diploma i profesionalnih kvalifikacija.

Stavljanju sporazuma na dnevni red sjednice državne vlade BiH protive se stranke iz Republike Srpske na čelu sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i već je nekoliko puta povučen.

Sjednica Vijeća ministara BiH 15. marta na kojoj je usvojen nacrt državnog budžeta za 2023. godinu.

Sporazum je u ime BiH potpisao kadar SNSD-a Zoran Tegeltija kao tadašnji predsjedavajući Vijeća ministara BiH. Tegeltija je danas ministar financija i trezora te zamjenik predsjedavajuće Borjane Krišto.

Sporazum mora odobriti Vijeće ministara i nakon toga tročlano Predsjedništvo BiH. O stavljanju neke tačke na dnevni red sjednice moraju jednoglasno glasati Krišto (Hrvatica) i Tegeltija (Srbin) uz trećeg zamjenika Zukana Heleza (Bošnjak), ministra oDbrane BiH.

Cijeli proces koji bi omogućio građanima, prije svega BiH i Kosova da putuju bez viza, u pitanje je doveo Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske (RS) i SNSD-a.

On je 28. februara najavio kako ministri iz tog bh. entiteta u Vijeću ministara BiH neće glasati za sporazum, navodeći da BiH nije i nikad neće priznati nezavisnost Kosova, a priznanju se protive i ostale parlamentarne stranke sa sjedištem u RS-u.

Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH i lider Naroda i Pravde, za RSE je ranije kazao da je "dokument u proceduri", ali da će on ponovo biti predložen "onog trena kad za njega bude politička saglasnost", kao i da "ne može da shvati zašto nema političke saglasnosti oko toga jer nije sporan nijednoj drugoj državi, uključujući i Srbiju".

Kosovo je sporazum ratificiralo 23. februara, a rok da ga usvoje parlamenti preostalih pet zemalja je 18 mjeseci.

Bosna i Hercegovina je, osim Srbije, jedina zemlja u regiji koja ne priznaje nezavisnost Kosova. Za putovanje građana Kosova u BiH potrebna je viza koja se "izdaje samo u izuzetnim slučajevima" uz potpis ministra vanjskih poslova BiH. Zahtjevi za bh. vize mogu se podnijeti u Skoplju, Podgorici i Beogradu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...