STATUS HARISA PAŠOVIĆA ČELNICI "TROJKE" TREBAJU VIŠE PUTA PROČITATI: "Odluka Skupštine KS da skrati školske časove tokom ramazana je..."

(...) pogrešna na mnogo načina.

  • Društvo

  • 31. Mar. 2023  31. Mar. 2023

  • 3

Status reditelja i profesora na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu Harisa Pašovića, sa FB-a prenosimo u cijelosti.

"Odluka Skupštine Kantona Sarajevo da skrati školske časove tokom ramazana je pogrešna na mnogo načina.

Prvo - mi smo evropska sekularna država; demokratija u kojoj je religija odvojena od države. Mi nismo teokratska tiranija (kao npr. Iran, Saudijska Arabija, Afganistan). Zastupnici moraju da poštuju princip sekularizma.

Drugo - odluka je promašena iz vjerskog aspekta. Smisao ramazanskog posta je da čovjek obavlja sve svoje redovne aktivnosti i tog mjeseca uvodi sebi izazov - post. Cilj je da na taj način čovjek osnaži svoju volju, discpilinu i predanost vjeri. Smisao ramazanskog posta nije u tome da naruši dnevne aktivnosti i funkcionisanje porodice, grada, države, društva time što će ljudi bježati s posla, spavati preko dana dok traje post, skraćivati nastavu, ubrzavati ili prekidati hirurške zahvate i uvoditi druge razne "olakšice," jer post nije gladovanje.

Treće - odluka je diskriminatorna jer podrazumjeva da jedan bračni partner, najverovatnije žena, trči po dijete u školu, zatim trči da kupi somune, zatim trči kući da sprema iftar, a muž za to vrijeme sjedi i gleda kroz prozor i čeka da pukne top.

Četvrto - s obzirom da je odluka promašena jer uvodi religiju kao osnovu države; jer nije u skladu sa vjerom i duhovnim razlozima posta i jer je implicitno diskriminirajuća za žene - jasno je da je to politička odluka jeftinog populizma kakvim se zastupnici u skupštini Kantona Sarajevo ne smiju služiti." 

(S. B.)   

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...