PROCURILE NOVE INFORMACIJE: Von der Leyen se neće kandidirati za šeficu NATO-a?

Stoltenbergov mandat je u martu 2022. produžen do 30. septembra 2023. To se dogodilo nedugo nakon početka ruske invazije na Ukrajinu.

  • Evropa

  • 01. Apr. 2023  01. Apr. 2023

  • 0

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen nije u utrci za sljedeću glavnu tajnicu NATO-a, rekao je u subotu glasnogovornik Komisije za dpa.

Informacije objavljene u britanskome tabloidu The Sunu "neutemeljena su nagađanja", rekao je glasnogovornik Europske komisije.

The Sun je, pozivajući se na diplomatski izvor, izvijestio da se Von der Leyen kani kandidirati za glavnu tajnicu NATO-a te na toj funkciji naslijediti aktuelnog šefa saveza Jensa Stoltenberga.

Tabloid je napisao i da bi Von der Leyen u tom slučaju mogla čekati teška borba jer bi se Velika Britanija usprotivila njezinoj kandidaturi, smatrajući da je loše vodila oružane snage dok je bila njemačka ministrica obrane.

Stoltenbergov mandat je u martu 2022. produžen do 30. septembra 2023. To se dogodilo nedugo nakon početka ruske invazije na Ukrajinu.

Dosadašnji glavni tajnik NATO-a tu je dužnost obavljao gotovo devet godina, a mandat mu je produživan triput.

Nedavno se, u jeku sukoba u Ukrajini, spekuliralo da bi se ovom 63-godišnjaku mandat mogao ponovno produžiti.

Istovremeno su diplomati komentirali kako bi takva odluka mogla ostaviti dojam da se NATO ne uspijeva dogovoriti u pogledu imenovanja novoga šefa NATO-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...