VOJNI ANALITIČAR NEDŽAD AHATOVIĆ: "Nazivati ruljom ljude pred OHR-om je licemjerno, Bosni i Hercegovini treba PVO i ratna avijacija OS BiH"

Ahatović smatra da jedan od načina jeste povećanje plate vojnicima i policajcima,ali sljedeći korak mora biti hitno povećanje kapaciteta OS BiH za odvraćanje.

  • Politika

  • 02. Apr. 2023  

  • 8

"Nazivati okupljene građane ispred OHR-a ruljom i rusofilima je jako licemjerno u situaciji kada kontrolu nad državom predajete osvjedočenim rusofilima", poručio je defendolog Nedžad Ahatović.

Povjerenje građana vladajuća elita neće ostvariti komentarima da stvari drži pod kontrolom”, napisao je Ahatović.

Ahatović smatra da jedan od načina jeste povećanje plate vojnicima i policajcima,ali sljedeći korak mora biti hitno povećanje kapaciteta OS BiH za odvraćanje.

“Dao sam i konkretan prijedlog i tu nema izgovora da to traje da je to proces itd”, kaže Ahatović, podsjećajući na članak objavljen na blogu militaristikablog.wordpress.com.

“Prioritetno za Oružane snage BiH je nabavka PZO raketnog sistema srednjeg dometa operativne važnosti. Najbolji izbor je kao i za Ukrajinu sistem NASMAS II. NASAMS je devedesetih uz Kongsberg razvijao i američki Raytheon da bi desetak godina poslije napravili poboljšanu varijantu NASAMS 2 koja je i osnova za australski sistem. NASAMS primarno koristi standardnu zrak-zrak raketu srednjeg dometa s aktivnim radarskim vođenjem AIM-120 AMRAAM. To je praktično za korisnike čija zrakoplovstva već imaju tu raketu u naoružanju, jer teoretski omogućuju uštede u nabavi i logistici. Druga je prednost operativna fleksibilnost: primjerice, onesposobljavanje zračnih snaga ne znači da su i njihove rakete postale beskorisne”, napisao je u tekstu Ahatović.

I dodao: “Kada uspostavite efikasan PZO kišobran sa gore spomenutim i drugim oruđima koje OS BiH već posjeduju, onda je protivnik primoran da angažuje značajne snage kako bi neutralizirao vaš PZO sistem. Ako to ne učini onda riskira da svoje zračne snage upotrebljava u jako branjenom prostoru gdje ne može da izvrši kvalitetnu podršku svojim snagama u nastupanju. U odbrani zračnog prostora gdje PZO ima prioritet, ratna avijacija fiksnih krila ima sekundarnu ulogu koja mora da se uklapa u sistem kombinovanih operacija kopnene vojske. Tu jurišna avijacija ima ključnu ulogu nanošenja zračnih udara na napadne kolone protivnika i pružanja neposredne podrške našim jedinicama KOV-a, dok borbu sa protivničkim zračnim kapacitetima preuzima višeslojna PZO mreža”.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...