HILJADE LJUDI NA ULICAMA PRIŠTINE: Poruka podrške bivšim čelnicima OVK koji su u Haagu (VIDEO)

Organizacija ovog marša dobila je podršku političkih stranaka, civilnog društva, raznih ličnosti, vjerskih zajednica i brojnih građana.Organizacija ovog marša dobila je podršku političkih stranaka, civilnog društva, raznih ličnosti, vjerskih zajednica i brojnih građana.

  • Regija

  • 02. Apr. 2023  

  • 0

U Prištini se održava "Marš za pravdu" u znak podrške bivšim čelnicima OVK koji se nalaze u pritvoru u Hagu i kojima sutra počinje suđenje.

Hiljade građana iz cijelog Kosova učestvuje na ovom maršu. Organizatori Ismail Tasholli i Eliza Hoxha, zahvalili su se svim građanima koji su se masovno odazvali pozivu na marš za pravdu za bivše vođe OVK koji su trenutno u Hagu; Hashim Thaçi, Kadri Veseli, Rexhep Selimi and Jakup Krasniqi i drugi.

"Marširamo za pravdu da bismo se solidarisali s našim osloboditeljima, čvrsto vjerujući da će se oni vratiti kao pobjednici", kazao je organizator okupljanja Memli Krasniqi.

On je pozvao građane da sačuvaju duh zajedništva, da obnove privrženost Kosovu, o čemu su sanjali oslobodioci.

Organizacija ovog marša dobila je podršku političkih stranaka, civilnog društva, raznih ličnosti, vjerskih zajednica i brojnih građana.

Hashim Thaci, Kadri Veseli, Rexhep Selimi i Jakup Krasniqi su inače optuženi u 10 tačaka. Šest tačaka ih tereti za zločine protiv čovječnosti, dok su u četiri tačke optužba za ratne zločine.

Svaki od optuženih se tereti na temelju individualne kaznene odgovornosti u šest točaka za zločine protiv čovječnosti: progon, zatvaranje, druga nečovječna djela, mučenje, ubojstvo i prisilni nestanak osoba. Osim toga, svaki od optuženih se tereti za četiri tačke ratnog zločina, a to su: protuzakonito i samovoljno haopšenje i lišavanje slobode, okrutno postupanje, mučenje i ubistvo.

Suđenje optuženoj grupi počinje sutra, tužilaštvo i predstavnici optuženih će imati priliku da iznesu uvodne riječi, a 11. aprila počet će iznošenje dokaza uključujući i prve svjedoke optužbe.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...