PROFESOR SEAD TURČALO: "Milatović favorit onih koji su puno bliže ideji 'srpskog sveta', jasniji smjer kretanja Crne Gore moći ćemo vidjeti...

(...) nakon parlamentarnih izbora u junu."

  • Mini market

  • 03. Apr. 2023  

  • 0

Proslava pobjede Jakova Milatovića iz pokreta Evropa sad na jučerašnjim izborim je pokazala da ga, u prvom redu, svojim favoritom smatraju oni dijelovi društva i crnogorske političke scene koji su puno bliže ideji "srpskog sveta" ili formalne integracije sa Srbijom nego nastavku izgradnje i konsolidacije države Crne Gore.


Ovo je u izjavi za Fenu ocijenio ekspert za međunarodne odnose, dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Sead Turčalo.

"Ako bismo zaključivali na temelju prvog obraćanja mogli bi čak zaključiti da će se novi predsjednik Crne Gore fokusirati na prevazilaženje polarizacije u crnogorskom društvu. Ipak, zaključivanje o njegovoj politici i praksi kao budućeg predajednika na temelju tog obraćanja bilo bi dekontekstualizirano", kaže Turčalo.

Po njegovim riječima, kontekst nam govori da je Jakova Milatovića iznjedrila vlada "koju je formirala Srpska pravoslavna crkva u manastiru Ostrog" te da je on produkt “apostolske demokratije” lidera SPC i vlade Zdravka Krivokapića.

"Jasniji smjer kretanja Crne Gore moći ćemo vidjeti nakon parlamentarnih izbora u junu. Tada ćemo vidjeti koje političke strukture će preuzeti sektor sigurnosti, odbrane i pravde koji su ključni elementi de facto državnosti te shodno tome znati da li ćemo imati jedan novi fenomen zamrznute članice NATO-a u okvirima srpskog sveta kao novonastajuće geopolitičke arhitekture na zapadnom Balkanu", zaključio je Turčalo.

Prema preliminarnim rezultatima novi predsjednik Crne Gore će biti Jakov Milatović iz pokreta Evropa sad. On je osvojio 60,2 posto glasova naspram 39,8 Mila Đukanovića. Milatović je pobijedio Đukanovića (DPS) koji je na čelu Crne Gore kroz predsjedničku i premijersku poziciju bio još od 1991. godine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...