NOVE GLAVOBOLJE ZA PAPU FRANJU: Grom iz vedra neba. Peking nikako da se povinuje Vatikanu

Kineske vlasti iznenadile Vatikan novom odlukom

  • Svijet

  • 04. Apr. 2023  

  • 1

Vatikan je danas saopćio da su kineske vlasti imenovale novog biskupa u Šangaju, kao i da je Vatikan o tome obaviješten ''prije nekoliko dana''. Kako prenosi Reuters, Kina je na taj način prekršila bilateralni sporazum sa Vatikanom.

U saopćenju se navodi da su kineske vlasti razrešile dužnosti biskupa Shen Bina iz Haimena, u provinciji Jangsu, da bi ga postavile za biskupa Šangaja, kao i da je Vatikan o njegovom zvaničnom imenovanju saznao danas uvidom u izvještaje medija.

alt

Biskup Shen Bin (Foto: Profimedia)

"Za sada nemam šta da kažem o procjeni i reakciji Svete stolice na ovu situaciju", izjavio je portparol Vatikana Mateo Bruni.

Premještaj biskupa Shen Bina dogodio se samo četiri mjeseca nakon što je Vatikan optužio Kinu da je prekršila bilateralni dogovor o imenovanjima biskupa kada je jednog katoličkog velikodostojnika postavila na čelo eparhije koju ne priznaje Sveta stolica.

alt

Bilateralni dogovor Vatikana i Kine je bio pokušaj da se ublaži dugogodišnja podjela katolika u kontinentalnoj Kini na vjernike odane papi i sljedbenike katoličke crkve koju podržava zvanični Peking. Postizanjem bilateralnog dogovora obje strane su prvi put od 1950-ih priznale papu kao vrhovnog poglavara katoličke crkve.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...