BLINKEN I GRLIĆ RADMAN RAZGOVARALI O BiH: "Važnost jamstava za jednakopravnost triju konstitutivnih naroda"

"Gospodin Blinken je istaknuo kako je važno da BiH i sve njezine institucije budu funkcionalne osobito, sada kada je dobila status kandidata za članstvo u EU-u, rekao je Grlić Radman.

  • Politika

  • 05. Apr. 2023  05. Apr. 2023

  • 11

Ključna uloga Hrvatske u integraciji Zapadnog Balkana s Evropom i njena sve veća energetska važnost bile su dominantne teme sastanka američkog državnog sekretara Antonija Blinkena sa šefom hrvatske diplomatije Gordanom Grlićem Radmanom, danas u Briselu.

 "Ovo je dobra prilika za razgovor o ključnoj ulozi koju Hrvatska ima u integraciji zapadnog Balkana s Europom, o njezinoj sve važnijoj ulozi u energetici i o poslu koji ovdje zajedno radimo u NATO-u, uključujući pomoć Ukrajini", rekao je Blinken prije početka sastanka s Radmanom.

"Hrvatska će u okviru Sveobuhvatnog paketa pomoći (CAP) Ukrajini osigurati pola milijuna eura, pruža joj humanitarnu pomoći te je primila tisuće ukrajinskih izbjeglica", rekao je hrvatski ministar.

"Pomoći ćemo Ukrajini s našim iskustvom iz Domovinskog rata, uključujući i kroz projekt psihološke pomoći veteranima te u razminiranju", ponovio je. 

Hrvatska sa Sjedinjenim Državama nema otvorenih pitanja, ukinute se vize i potpisan sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, izjavio je ministar Grlić Radman nakon razgovora s američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom.

"Utvrdili smo da nema otvorenih pitanja između dviju zemalja, pozdravio sam sve ono što je američka administracija učinila za nas u zadnjih nekoliko godina, zahvalio na ukidanju viza i na sporazumu o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja", izjavio je Grlić Radman.

U razgovoru je među ostalim bilo riječi i o Bosni i Hercegovini. Američka administracija je i dalje aktivno prisutna u BiH i konstruktivno se zalaže za funkcionalnu stabilnost BiH, rekao je Grlić Radman, dodajući da je BiH jedino održiva ako se poštuje Daytonski mirovni sporazum, prenosi HRT.

"Istaknuli smo važnost jamstava za jednakopravnost triju konstitutivnih naroda i ostalih građana", rekao je hrvatski ministar.  Rekao je da su pozdravili formiranje vlade na državnoj razini i pozvali da se isto učini i na razini Federacije BiH.

"Gospodin Blinken je istaknuo kako je važno da BiH i sve njezine institucije budu funkcionalne osobito, sada kada je dobila status kandidata za članstvo u EU-u, rekao je Grlić Radman.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...