VUČIĆ VIŠE NEMA KUD: Glavni kosovski pregovarač otkrio detalje pregovora –„Dogovorili smo se da ovaj dokument bude potpisan…“

Bislimi je rekao da će do petka dvije strane poslati svoje komentare na ovaj prijedlog.

  • Regija

  • 06. Apr. 2023  

  • 3

Zamjenik kosovskog premijera i glavni pregovarač u dijalogu sa Srbijom Besnik Bislimi kazao je kako je izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak na sastanku u Briselu predložio redosljed koraka u implementaciji – prvo jedna strana nešto uradi, pa onda druga.

Bislimi je, u intervjuu za Kallxo, rekao da su na dnevnom redu sastanka u utorak bile dvije tačke.

„Prva je bila razgovor o primjeni aneksa dogovorenog u Ohridu, a druga razgovori o aktuelnim pitanjima. U prvom dijelu, najvažniji dio diskusije se odnosio na korake koje moramo da preduzmemo u narednim danima i koji proizilaze iz osnovnog sporazuma i implementacionog aneksa. Na primjer, razgovarali smo o redosljedu koraka“, kazao je on.

Bislimi je kazao da je predložen princip po kome se ne može pristupiti implementaciji svih tačaka odjednom, jer bi to moglo stvoriti neravnotežu, tako da jedna strana dobija previše i ne bude u obavezi da nešto ponudi.

„Lajčakova ideja je da postoji redosljed koraka, da jedna strana uradi nešto, a onda druga strana“, kazao je.

Bislimi je rekao da će do petka dvije strane poslati svoje komentare na ovaj prijedlog.

„Ovdje ne možemo da kažemo da Kosovo nešto radi ili Srbija nešto radi, već obje strane. Dogovorili smo se da do petka pošaljemo svoje komentare u vezi sa redosljedom koraka i na osnovu tih komentara biće objavljen naredni nacrt, pa ćemo se ponovo sastati i dogovoriti“, ukazao je Bislimi.

Kada je riječ o dogovoru u vezi sa nestalim osobama, Bislimi je rekao da su u augustu bili blizu dogovora i da je Albin Kurti potpisao sporazum, ali to nije učinio Aleksandar Vučić.

„Zatim je uslijedio dokument koji je izmijenio Lajčak u septembru i jučer smo o ovom dokumentu razgovarali i predlagali nešto što će nas dovesti do toga šta Srbija prihvata i dogovorili smo se da ovaj dokument bude potpisan“, kazao je Bislimi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...