ŠEMSUDIN MEHMEDOVIĆ UZBURKAO JAVNOST: "Čović i HNS mogu izaći u javnost i reći da se povlače iz vlasti na federalnom nivou i osnivaju privremenu hrvatsku samoupravu…"

"Odgovor je jasan...kriva je SDA, što bi bilo opravdanje za njenu dalju destrukciju i eliminaciju iz svih političkih procesa", poručio je Mehmedović.

  • Mini market

  • 06. Apr. 2023  

  • 17

Šemsudin Mehmedović, državni parlamentarac i član Komisije za nadzor nad OSA-om komentirao je rasplet oko uspostave nove Vlade Federacije BiH.

-U „zraku“ je treći entitet

Šta je scenarij ako ne bude saglasnosti Lende za Vladu Federacije odnosno ako Stojanović i Bradara ne pristanu na Lendin prijedlog?

Schmidt je onda prisiljen da interveniše.

A šta ako Schmidt ne interveniše? Mislim da se tu onda krije najveća opasnost.

Ustavni slom FBiH?

Onda tek počinje „igranka“, samo ne znam je li je priželjkuju svi ili samo neki!

Ako Lendo ne da saglasnost i ako po tom Schmidt ne interveniše – slijedi:

HNS će reći da je sve dio plana da se Hrvatima onemogući sudjelovanje u vlasti na federalnom nivou i da je u pitanju rušenje uređenja Federacije prema Washingtonskom i Daytonskom sporazumu i prislna izmijena Daytona.

Čović i HNS mogu izaći u javnost i reći da se povlače iz vlasti na federalnom nivou i osnivaju privremenu hrvatsku samoupravu u kantonima sa hrvatskom većinom te da traže od međunarodne zajednice da im dopusti samoorganiziranje jer oni ne mogu biti žrtve rušenja ustavnog poretka FBiH. „Federacija više ne postoji – de facto, imamo novo stanje na terenu. Učinili smo sve da se dođe do rješenja, ali očito da to nije moguće i mi smo natjerani na ovaj potez. Obzirom da ne snosimo nikakvu krivicu, tražimo ovaj put jasnu podršku OHR-a i PIC-a kako bi spriječili plan da se onemogući Hrvatima učešće u vlasti Federacije jer očito da je to cilj.

Pitanje sliedi: Ko bi sve bio odgovoran za ovaj mogući scenarij? I koga bi međunarodna zajednica okrivila da je raznio Federaciju?!

Odgovor je jasan...kriva je SDA, što bi bilo opravdanje za njenu dalju destrukciju i eliminaciju iz svih političkih procesa!

Da li će se desiti ovaj mogući scenario, mnogo zavisi od režisera, poručio je Mehmedović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 17

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...