SAVJETUJU PRAGMATIČNI NIJEMCI: Budite oprezni u autopraonici, mnogi od nas prave veliku grešku…

Svako oštećenje boje uzrokovano, na primjer, udarcem kamenja, treba odmah tretirati olovkom za popravke kako bi se spriječilo daljnje oštećenje hrđe i skupi popravci.

  • Auto

  • 07. Apr. 2023  

  • 0

Skupi programi pranja s donjim čišćenjem mogu oštetiti vaš automobil, ističe Njemački autoklub (ADAC). Jeftin program pranja često je najbolji, pod uvjetom da je takozvano pretpranje dio procesa, također navode iz ADAC-a. 

Pretpranje je od velike važnosti kada vozite svoj automobil kroz autopraonicu. To se može učiniti mlazom pare ili slojem hemijske pjene koji otpušta tvrdokornu prljavštinu na boji automobila i sprečava da čestice prljavštine, pijeska, soli i kamenčića poput brusnog papira djeluju na boju i uzrokuju ogrebotine.

Ističe se da su dovoljni jeftini, standardni programi pranja. Skupi, premium programi s čišćenjem podvozja nisu potrebni i mogu čak dovesti do problema.

Kod starijih vozila, prilikom čišćenja podvozja, vlaga može prodrijeti kroz otvore na dnu. Moderna vozila, s druge strane, obično su prekrivena plastikom s donje strane, što čini nepotrebnim pranje podnice radi zaštite od korozije.

Boju je najbolje, nakon čišćenja, zaštititi od sunčevih zraka, smole, ptičjeg izmeta i ljepljive peludi. Tretman voskom štiti će vaš automobil tri do šest mjeseci, a tretman od strane profesionalne kompanije za poliranje može trajati i do godinu dana. Također, svako oštećenje boje uzrokovano, na primjer, udarcem kamenja, treba odmah tretirati olovkom za popravke kako bi se spriječilo daljnje oštećenje hrđe i skupi popravci.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...