"SB" OTKRIVA SUPER-VAŽNU VIJEST: Tužiteljstvo BiH naredilo provođenje istrage protiv Dodika zbog negiranja genocida - SIPA VEĆ ISPITUJE SVJEDOKE!!!

Prema nezvaničnim informacijama, otkako je u julu 2021, godine tadašnji visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nametnuo Zakon o zabrani negiranja genocida, protiv Milorada Dodika je Tužiteljstvu BiH podneseno tridesetak kaznenih prijava.

  • Vijesti

  • 08. Apr. 2023  08. Apr. 2023

  • 10

Piše: S. AVDIĆ

Kako saznaje "Slobodna Bosna", Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine izdalo je i proslijedilo Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA-i) Naredbu o provođenju istrage protiv Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske zbog negiranja genocida i ratnih zločina počinjenih tokom rata u Bosni i Hercegovini. Iz SIPA-e smo dobili nezvaničnu potvrdu ove informacije. Izvor "SB" iz ove državne policijske agencije nije mogao ni potvrditi demantirati informaciju do koje smo došli da su u posljednjih nekoliko dana njeni inspektori već saslušali neke od podnosilaca kaznenih prijava protiv Dodika.

Prema nezvaničnim informacijama, otkako je u julu 2021, godine tadašnji visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nametnuo Zakon o zabrani negiranja genocida, protiv Milorada Dodika je Tužiteljstvu BiH podneseno tridesetak kaznenih prijava. Svi podnositelji će, rečeno nam je, biti saslušani u SIPA-i i bit će potencijalni svjedoci Tužiteljstva BiH u predmetu protiv Dodika.

PRVA ISTRAGA ZBOG NEGIRANJA GENOCIDA

Zlatko Miletić, zastupnik u Domu naroda BiH podnio je dvije prijave protiv Milorada Dodika zbog negiranja ratnih zločina i genocida. U prijavi koju je podnio 22. februara ove godine Miletić je reagirao na negiranje genocida koje je počinio premijer RS toga dana kada je komentirao odluku Christiana Schmidta da Memorijalnom centru Potočari osigura 6 miliona KM. Dodik je na konferenciji za medije poručio: "Ovo je sve nelegitimno i nelegalno. Tamo se nije desio genocid, to svi znamo, ali se stalno pokušava na jedan nasilan način na tome insistirati".

Prijava koju je podnio Zlatko Miletić

Zlatko Miletić je u prijavi napisao da "na taj način Milorad Dodik kao javni dužnosnik javno poziva i umanjuje zločin protiv čovječnosti, ratni zločin i genocid počinjen u Srebrenici u julu 1995. godine čime je počinio kazneno djelo negiranje zločina i genocida za koje postoje presude međunarodnih sudova ICTY i Suda BiH predviđenih KZ BiH, članom 146.a stav(3)".

Aktuelni delegat u Domu naroda PSBiH Miletić prijavio je Tužiteljstvu BiH Dodika i zbog njegovog negiranja masakra na sarajevskoj pijaci Markale, za koje postoje tri pravomoćne presude Suda u Haagu protiv oficira Vojske Republike Srpske.

CHRISTIAN SCHMIDT DAO "SIGNAL"

Prema analizi portala "Detektor", od jula 2021., kada je Inzko nametnuo zakon do kraja 2022. godine podneseno je 27 prijava kršenja toga zakon protiv više osoba i Tužiteljstvo BiH je u svim tim slučajevima odustalo od provođenja istrage protiv prijavljenih.

Naredba o provođenju istrage protiv Milorada Dodika je prvi takav pravni akt u dosadašnjoj praksi Tužiteljstva BiH.

Prema izvorima "SB" ova naredba je uslijedila u istom danu (četvrtak, 6. april) u kojem je Ured visokog predstavnika u BiH pozvao nadležne institucije na istrage i procesuiranje slučajeva negiranja genocida, navodeći da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nedavno ponovo negirao genocid.

"U vezi sa nedavnim izjavama predsjednika RS Milorada Dodika, visoki predstavnik je istaknuo da nema mjesta glorificiranju ratnih zločinaca i negiranju genocida u civiliziranom društvu".

Dan kasnije, u petak 7. aprila, Dodik je u Prijedoru odgovorio na saopćenje OHR-a. 

"Ako oni misle na taj način da nama nametnu zabranu ćutanjem, ja ću ih upozoriti da je u bivšoj Jugoslaviji bilo mnogo tabua koje su zabranili komunisti, pa se zemlja raspala. Živim za dan kada će se i ova raspasti, BiH".

Milorad Dodik je na kraju pozvao sve koji njegove izjave smatraju spornim da podnesu krivičnu prijavu protiv njega. Kazao je da je i sam to spreman učiniti.

No, sudeći prema aktivnostima koje je poduzelo Tužiteljstvo BiH, neće biti potrebe da Dodik sebe prijavi za kazneno djelo negiranja genocida: već je to uradilo tridesetak pojedinaca i pravnih lica, udruženja... na temelju kojih je izdata naredba za provođenje istrage protiv njega. Svi će oni u narednim danima biti pozvani na razgovor u Agenciju za istrage i zaštitu BiH

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...