POLITOLOG ZLATKO HADŽIDEDIĆ DIREKTNO: Jesu li Velika Britanija i SAD odlučile da BiH predaju pod patronat Srbije i Hrvatske?

Prema njegovim riječima, ipak, ono što donekle iznenađuje jeste eksplicitno priznanje premijera Republike Hrvatske da su te Schmidtove odluke rezultat lobiranja Republike Hrvatske.

  • Politika

  • 08. Apr. 2023  

  • 3

Ne iznenađuje, sama po sebi, konstatacija da su Schmidtove odluke od 2. oktobra 2022. godine bile nametnute sa ciljem da budu "u korist Hrvata", kaže u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba prof. dr. Zlatko Hadžidedić, ugledni bh. politolog, ekspert za međunarodne odnose i univerzitetski profesor nakon otvorenog priznanja premijera susjedne Republike Hrvatske da je visoki predstavnik za BiH "pripremao i implementirao rješenja u korist Hrvata".

Šutnja iz Sarajeva

Govoreći o nametanju rješenja o izmjenama Ustava FBiH i Izbornog zakona BiH u izbornoj noći 2. oktobra, Plenković je u intervjuu Večernjem listu potvrdio da je u lobiranju takvog rješenja učestvovala direktno Republika Hrvatska. Vlasti u Sarajevu nisu na bilo kakav način reagirale na ovakav stav zvaničnog Zagreba. 

"Mislim da je još od Schmidtovog dolaska u Sarajevo bilo jasno da je on došao ovdje da, posve izvan mandata koji mu je dodijeljen kao Visokom predstavniku, ispunjava želje Republike Hrvatske i HDZ BiH, te da djeluje protiv Daytonskog mirovnog sporazuma i suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine. Uostalom, o tome sam već mnogo puta govorio i pisao. Nije tajna ni da je Schmidt upravo tim odlukama doveo u pitanje ne samo Daytonski mirovni sporazum, čiji Aneks 10 je najdirektnije prekršio upuštanjem u izmjene ustavne strukture ove zemlje, kao što nije tajna ni da je post-izbornim krojenjem mehanizama za formiranje vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine obesmislio i sam princip glasa građana, njihovog izbornog odlučivanja, kao i osnovne temelje demokracije", smatra profesor Hadžidedić.

Prema njegovim riječima, ipak, ono što donekle iznenađuje jeste eksplicitno priznanje premijera Republike Hrvatske da su te Schmidtove odluke rezultat lobiranja Republike Hrvatske.

"Dakle, rezultat direktnog miješanja ove države u unutrašnje poslove druge države, Bosne i Hercegovine. Nije, naravno, nikakva tajna da se Republika Hrvatska direktno miješa u unutrašnje poslove Bosne i Hercegovine još od 1992. godine i tadašnjeg međunarodnog priznanja obje države.  Međutim, dok je Republika Hrvatska, čak i tokom svoje direktne oružane agresije protiv Bosne i Hercegovine, u periodu od 1992. do 1994., svoj udar na suverenitet i teritorijalni integritet druge države nastojala prikazati kao posljedicu potrebe da se uspostavi ravnoteža snaga koja je bila narušena prethodnom agresijom SR Jugoslavije protiv obje države, sada zvaničnici Republike Hrvatske uopće ne prikrivaju da je uspostavljanje kontrole nad unutrašnjim stvarima Bosne i Hercegovine zapravo cilj sam po sebi", ističe profesor Hadžidedić.

BiH tretiraju kao protektorat

Što je mnogo važnije, dodao je, oni to više ne prikrivaju jer - sa jedne strane - sada sami vjeruju da je takvo djelovanje posve legalno i legitimno.

"Jer Bosnu i Hercegovinu i ne tretiraju kao suverenu državu, nego jedan njen dio - Federaciju BiH - tretiraju kao svoj protektorat nad kojim će uskoro imati punu vlast. 

U tome im je u velikoj mjeri pomogla servilnost ovdašnjih političkih snaga koje, od 1992. do danas, direktno miješanje susjednih zemalja u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine tretiraju kao normalnu pojavu, protiv koje ne poduzimaju nikakve ozbiljnije korake", naglasio je Hadžidedić.

Međutim, stava je da je najvažnije to što je ovakva agresivna, pseudo-imperijalna politika Republike Hrvatske sada dobila javnu podršku nekoliko najsnažnijih zemalja na svijetu.

"Prije svega Velike Britanije i SAD, ali također i njihovog navodnog strateškog protivnika, Rusije - te se onda premijeru Hrvatske s razlogom čini da o takvoj politici može otvoreno govoriti, a da ne naiđe na bilo kakav otpor iz najvažnijih svjetskih centara moći", kazao je profesor Hadžidedić.

Profesor Hadžidedić je, na koncu, komentirao i odsustvo reakcija domaćih vlasti na ovakve pristupe.

"Na kraju, ni nama, kao građanima Bosne i Hercegovine, ne preostaje ništa drugo nego da konstatiramo da je stanje upravo ovakvo, te da mi protiv njega ne možemo mnogo učiniti. Verbalne osude više ne proizvode nikakav efekat: ukoliko su Britanija i SAD odlučile da Bosnu i Hercegovinu predaju pod patronat Srbije i Hrvatske u postojećem omjeru 51:49%, i ukoliko im se domaće političke snage u tome ni na koji način ne suprotstavljaju, svi preduslovi za konačno ukidanje suvereniteta i međunarodnog subjektiviteta Bosne i Hercegovine su se stekli. Preostaje još samo da pravni okvir za to nametne Christian Schmidt", zaključio je profesor Hadžidedić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...