NOVI PROBLEMI ZA POVRATNIKE U RS-u: U vrijeme iftara opljačkan hadžija Huso Hota

"Mi smo odmah obavijestili policiju u Višegradu čiji su službenici izašli na lice mjesta, sve zabilježili i otišli", kaže Zehra.

  • Hronika

  • 08. Apr. 2023  

  • 1

U četvrtak (6. april) uvečer oko 20 sati opljačkan je 87-godišnji hadžija Huso Hota, povratnik u selo Šip općina Višegrad.

Husi su nepoznate osobe iz štale ukrale jarca.

Sve se dogodilo u periodu između 19.30 i 20 sati kada je, prema riječima njegove kćerke Zehre Đozo, Huso iftario.

"Moj otac živi sam i drži nekoliko koza. Kao i svaki dan, prije iftara namirio je životinje i sjeo da iftari. Međutim, čuo je neke zvukove (glasove), ali i psa koji je u jednom trenutku zalajao. Prekinuo je iftar i izašao iz kuće. Budući da nije imao svjetla na vanjskom dijelu, štale nije mogao ništa vidjeti i ponovo se vratio u kuću. Sutradan kada je otišao do štale primijetio je da mu nedostaje jarac", priča Zehra Đozo.

Huso Hota se u svoje rodno selo vratio 1998. godine i ovo je drugi put, kako kaže njegova kćerka, da je opljačkan. Prvi put, 2004. godine odneseni su mu motorna pila i agregat. Počinitelji ni do danas nisu pronađeni.

"Mi smo odmah obavijestili policiju u Višegradu čiji su službenici izašli na lice mjesta, sve zabilježili i otišli", kaže Zehra.

U selu Šip, osim hadžije Huse Hote, živi samo još dvoje povratnika.

"Subotom i nedjeljom je više ljudi, kada iz Sarajeva dolaze vikendaši, ali su samo dvije povratničke kuće, odnosno ljudi koji tamo stalno žive. Međutim, u petak je komšija, koji inače dolazi vikendom, došao ranije i ispričao ocu da je u četvrtak oko 19.30 sati vidio vozilo koje se kretalo polako, ali nije skrenulo prema očevoj kući, nego je produžilo putem. Nakon nekih sat i po vozilo se vratilo", navodi Zehra.

Kaže da su povratnici uplašeni, naročito nakon nedavnog strašnog događaja u selu Omeragići kod Višegrada, kada je brutalno pretučen bračni par Fadil i Ajša Memišević.

Zehra ističe, kako se nakon toga niko od povratnika ne osjeća sigurno.

"Ne znamo ko je to uradio, ali bismo viljeli da se počinilac što prije nađe kako bi svi bili mirniji. Otac je uplašen, stalno plače i pita se da li je mogao završiti kao bračni par Memišević?

Nije ni čudo jer radi se o starom čovjeku koji sam živi. Sve se događa u vrijeme ramazana, iftara i nije svejedeno. Da li je ovo još jedan vid zastrašivanja povratnika da u svetom mjesecu neko dolazi na kućni prag i pljačkom šalje poruke, ne znamo, ali bismo voljeli da policija što prije uradi svoj dio posla i otkrije počinitelja", ispričala nam je Zehra Đozo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...