ZAVRŠIO BLISTAVU NOGOMETNU KARIJERU, PA POČINJE NOVU: Mesut Ozil ulazi u politiku i postaje član Erdoganove stranke

Erdogan je nedavno najavio da će se na listi kandidata AKP-a pojaviti “iznenađujuća” imena, uključujući i jedno iz svijeta sporta.

  • Evropa

  • 09. Apr. 2023  

  • 1

Mesut Özil je upravo završio svoju blistavu nogometnu karijeru, a očigledno već počinje drugu – u politici.

Kako prenosi njemački RTL, pozivajući se na turski novinski portal “Haber7”, vladajuća stranka AKP predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana šalje bivšeg njemačkog igrača u utrku kao kandidata za parlamentarne izbore koji će se održati 14. maja.

Erdogan je nedavno najavio da će se na listi kandidata AKP-a pojaviti “iznenađujuća” imena, uključujući i jedno iz svijeta sporta.

Özil i Erdogan već dugo imaju dobre odnose, turski predsjednik je čak bio i kum na vjenčanju sjajnog nogometaša 2019. godine, a nezaboravna je i afera “fotografija” uoči Svjetskog prvenstva 2018. kada su se Özil i Ilkay Gündogan fotografisali sa Erdoganom i dresovima tadašnjih klubova.

Fotografija je odjeknula prije Svjetskog prvenstva u Njemačkoj, Özil se izričito nije ogradio od nje i nije želio da se cijela stvar shvati kao politička izjava.

Nakon neuspjeha na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, Özil se povukao iz reprezentacije i optužio tadašnjeg predsjednika Njemačkog nogometnoig saveza Reinharda Grindela za rasizam.

S druge strane, Erdogan je vladao Turskom na različitim funkcijama od 2003. godine.

Parlamentarni i predsjednički izbori održat će se 14. maja. Stranke ove nedjelje moraju predati svoje liste kandidata za parlament, a prema istraživanjima, šestostranački opozicioni savez sa njihovim zajedničkim kandidatom Kemalom Kilicdarogluom ima dobre šanse da nakon 20 godina na vlasti smijeni predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...