JADRANKA KOSOR ANALIZIRALA: "Bilo kakav odlazak Plenkovića u HDZ-u bi prouzročio teški propuh"

Da Plenković ima ambicije za neku visoku funkciju u međunarodnoj zajednici, kaže Kosor, nije tajna.

  • Regija

  • 10. Apr. 2023  10. Apr. 2023

  • 1

Nekoliko puta se ime premijera Andreja Plenkovića spominjalo kao mogućeg kandidata za vodeće funkcije u institucijama Europske unije, a posljednje medijske spekulacije su da je mogući kandidat za glavnog sekretara NATO-a. Novinari su jučer nakon uskrsne mise Plenkovića pitali o NATO-u, no on je na duhovit način odgovorio da su se "zabunili, oni su mislili na Zorana Milanovića".

"Da, bio je to vješto pripremljen odgovor, znao je da će ga to pitati. S druge strane, bila je to izvsrna prilika da to u potpunosti otkloni i demantira i kaže da nema te ambicije, da želi ostati na čelu stranke i vlade i voditi stranku u superizbornoj godini. Nije demantirao, nego je sarkastično prebacio lopticu na Milanovićev teren", komentirala je bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosor za N1.

Da Plenković ima ambicije za neku visoku funkciju u međunarodnoj zajednici, kaže Kosor, nije tajna.

"Sigurno je od početka te političke karijere gospodina Plenkovića da ima ambicije doći na visoko mjesto u međunarodnoj zajednici. Sigurno se ne pojavljuje slučajno njegovo ime, u tim kuloarima se raspravlja, na tim kavama, sastancima… To je uvijek bilo tako.

A njegovo vrlo očito angažiranje u ovoj tragediji koja je zadesila Ukrajinu, putovanje u Ukrajinu, obećavanje svekolike pomoći pa i žestoke reakcije na činjenicu da ona odluka nije izglasana u Saboru, govori da zaista želi na svaki način biti primijećen u tim krugovima. Ne bi čudilo da postoji ambicija da se pozicionira na tu funkciju, što je legitimno", rekla je Kosor.

U slučaju da ode, što bi bilo s HDZ-om, bi li stranka našla zamjenu? Ne bi, jasno će Kosor.

"Mislim da sada u stranci rumore o tome otkad se pojavilo u medijima. Bilo kakav odlazak Andreja Plenkovića ove ili sljedeće godine bi ostavio otvorena mnoga vrata i prozore i prouzročio određenu vrstu teškog propuha u stranci. Vodeći stranku i Vladu, nije odgajao ljude koji bi ga mogli naslijediti, nije širio krug ljudi koji bi mogli, ja sam pokušavala pjesnički objasniti, nadrasti jednog dana taj hrast.

On se čini poput hrasta koji čini veliku hladovinu u vremenima suše, zaklanja od kiše. Jedini čovjek koji može apsolutno sve. On nije posijao to sjeme da bi tu iznikli novi ljudi, koji mogu izrasti u političke gorostase. Predominantan je, ali to nije slučajno", rekla je Kosor.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...