HELEZ U POSJETI AMERICI; McDOWELL: "Ukoliko Schmidt predloži nove načine deblokade u formiranju Vlade FBiH, SAD će ga podržati"

"SAD će zadržati Bosnu i Hercegovinu u fokusu svog interesovanja, a tražiti ćemo od evropskih partnera da pojačaju napore u pomoći na putu kao euroatlantskim integracijama", naveo je McDowell.

  • Vijesti

  • 12. Apr. 2023  12. Apr. 2023

  • 4

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, koji se nalazi se u višednevnoj službenoj posjeti Washingtonu, prvog dana boravka sa direktorom Kancelarije za južne i centralno-evropske poslove u State Departmentu Martinom McDowellom razgovarao je o sigurnosnoj i političkoj situacija u Bosni i Hercegovini i regiji, kao i o proces konstituisanja vlasti u našoj zemlji.

Helez je ukazao na značaj nastavka procesa integracija Bosne i Hercegovine u euroatlantske strukture, kao strateškog cilja, gdje bi u konačnici svi građani BiH imali jednake šanse za prosperitetniji život i sigurnije okruženje, stoji u saopćenju Ministarstva odbrane BiH. 

"Za sve dobronamjerne ljude Sjedinjene Američke Države su strateški partner u daljnjoj izgradnji BiH i ostvarenju glavnih ciljeva, na čemu sam jako zahvalan", naglasio je ministar Helez.

U saopćenju se navodi kako je direktor McDowell pohvalio angažman Ministarstva odbrane BiH na čelu s ministrom Helezom u realizaciji prioritetnih aktivnosti koje se odnose, prije svega, na rješavanje viškova naoružanja, procesa deminiranja, provođenje procesa predlaganja i imenovanja novog generalskog kora u Oružanim snagama BiH. Pohvalio je i činjenicu da je formirano Vijeće ministara BiH i usvojen budžet u zakonski predviđenom roku, kao znak opredjeljenja nove vlasti za bolje sutra.

"SAD će zadržati Bosnu i Hercegovinu u fokusu svog interesovanja, a tražiti ćemo od evropskih partnera da pojačaju napore u pomoći na putu kao euroatlantskim integracijama. Ukoliko se visoki predstavnik odluči da predloži nove načine deblokade u formiranju Vlade Federacije BiH, SAD će ga u tome podržati", zaključio je McDowell, navedeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...