SENKA NOŽICA TVRDI: "Senat ne može sutra raspravljati o doktoratu Sebije Izetbegović"

Očekujemo da će i Medicinski fakultet uložiti žalbu i da će se ta cijela šarada i progon u ovom trenutku zaustaviti", navodi Nožica.

  • Vijesti

  • 12. Apr. 2023  12. Apr. 2023

  • 4

Za sutra je zakazana vanredna sjednica Senata UNSA na kojoj bi se trebao razmatrati izvještaj Kantonalne uprave za inspekcijske poslove koji se odnosi na doktorat direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović.

Rješenje kojim se Univerzitetu u Sarajevu nalaže da u skladu sa članom 77. Zakona o visokom obrazovanju KS oglasi nevažećom diplomu doktora medicinskih nauka Sebiji Izetbegović, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove je izdala 3. aprila.

Ipak, kako je u razgovoru za Klix.ba kazala njena advokatica Senka Nožica ona očekuje da će Senat sutra raspravljati o uloženoj žalbi na Rješenje inspektorata.

"Prosvjetni inspektor je donio Rješenje i dostavio ga Medicinskom fakultetu i rektoru. Mi faktički nismo stranka u postupku, ali Zakon o upravnom postupku je predvidio mogućnost miješanja u prava trećih osoba, a ovdje se neosporno radi o pravu gospođe Izetbegović, i mi smo svoje pravo iskoristili i uložili smo žalbu na to Rješenje", kaže  Nožica.

Dodaje da su istovremeno pozvali rektora i Medicinski fakultet da također ulože žalbu kao stranke u postupku. Spornim smatra i zakazivanja sjednice prije isteka žalbenog roka.

"Sjednica Senata je zakazana za sutra, iako je sutra zadnji dan roka žalbe. To znači da rektor nije čekao ni da istekne rok za žalbu, što bi bilo normalno, a žalba može doći sutra do ponoći. Međutim, njima se očito jako žuri. Sutra je Senat na kome bi bilo potrebno da se donese takva odluka. Uvjereni smo da naša žalba odgađa mogućnost donošenja te odluke jer bi bio presedan da se odbije raspravljanje o našoj žalbi. Nadamo se da će žalba odgoditi raspravu o rješenju inspektorata, a očekujemo i da će rektor isto tako uložiti žalbu jer je njegova obaveza da štiti sve članove Senata i bio bi dužan da zaštiti prava gospođe Izetbegović. Očekujemo da će i Medicinski fakultet uložiti žalbu i da će se ta cijela šarada i progon u ovom trenutku zaustaviti", navodi Nožica.

Podsjećamo, Naučno-nastavno vijeće, oko 75 prisutnih članova Medicinskog fakulteta u Sarajevu jednoglasno je uputilo Univerzitetu u Sarajevu i rektoru Rifatu Škrijelju zahtjev za podnošenje žalbe na Rješenje Inspektorata prosvjetne inspekcije, za koje su naveli da im nije dostavjeno.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...