REKTOR ŠKRIJELJ NA VELIKIM MUKAMA: Velika pobuna na Medicinskom fakultetu da se Sebiji Izetbegović ne oduzima doktorat, jer posljedice mogu biti...

Dekanesa Pavnog fakulteta Zinka Grbo upozorila je da prema važećem Zakonu Senat uopće nije ovlašten, niti je nadležni organ koji može donositi rješenja

  • Mini market

  • 12. Apr. 2023  

  • 9

Senat Univerziteta u Sarajevu za sutra je zakazao vanrednu sjednicu na kojoj će se izjašnjavati o rješenju Kantonalne uprave za inspekcijske poslove je 3. aprila ove godine kojim se Univerzitetu u Sarajevu nalaže da u skladu sa članom 77. Zakona o visokom obrazovanju KS proglasi nevažećom diplomu doktorice medicinskih nauka Sebije Izetbegović.

Upitno 10 doktorata i stotine diploma

U slučaju da bude donesena odluka o poništenju doktorata Sebije Izetbegović, to će izazvati niz lančanih reakcija i dovesti do osporavanja najmanje deset drugih doktorata i stotina diploma izdatih na Medicinskom fakultetu u Sarajevu i drugim fakultetima.

Naime, Sebija Izetbegović je bila mentorica za izradu sedam već odbranjenih doktorata i trenutno je mentorica na najmanje tri. Ukoliko se njoj oduzme doktorat, po logici stvari "padaju" i doktorati koje je ona mentorisala, kao ispiti stotina studenata koji su kod nje polagali.

Plašeći se pobune tolikog broja ljudi, rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj pokušava ih umiriti tvrdnjama kako se "njima ništa neće desiti" i da oni "potpadaju pod pravnu sigurnost".

Njegova je logika da oni ne mogu biti odgovorni zbog toga što su imali mentora ili profesora kojem su zvanja i titule naknadno oduzeti. A kako će onda biti doktori nauka ako im je mentor bio neko ko nije doktor nauka?! To je pitanje koje se sve više postavlja.

Istovremeno, u slučaju Sebije Izetbegović logika mu je da je baš ona, a ne Medicinski fakultet sa svojim službama, odgovorna što su nestajali dokumenti iz njenog dosjea, pa osporava sve potpisane dokumente i rješenja u kojima Medicinski fakultet garantira da je Sebija Izetbegović stekla sve zakonske uvjete i za magisterij i za doktorat.

Dekanesa Pravnog fakulteta Zinka Grbo, na sjednici Senata na kojoj se odlučivalo o oduzimanju magistrata, upravo je upozorila na Škrijeljevu pogrešnu logiku i pogrešno tumačenje i primjenu zakona.

Grbo je upozorila da prema važećem Zakonu, Senat uopće nije ovlašten, niti je nadležni organ koji može donositi rješenja. Također je upozorila i na potpuno pogrešnu primjenu materijalnog prava, te naglasila da se Zakon u ovom slučaju proizvoljno tumačio i primjenjivao. Međutim, njena upozorenja potpuno su zanemarena. Prije nego je pravno, sudski, riješen spor o oduzimanju magisterija, želi se što prije oduzeti i nesporni doktorat.

Pravna logika Škrijelja

Dakle, nastavilo se dalje pravnom logikom Škrijelja. Ipak, za razliku od ranijih njegovih akcija koji se tiču akademske karijere Sebije Izetbegović, ovaj put je protivljenje i pobuna protiv njegovih postupaka mnogo glasnija.

Svjedoči tome i jučerašnja sjednica Nastavno-naučnog vijeća Medicinskog fakulteta u Sarajevu. Od 97 članova sjednici je prisustvovalo njih 75, i jednoglasno su donijeli zaključak kojim od rektora Škrijelja zahtijevaju da uputi žalbu na rješenje Kantonalne inspekcije o poništavanju doktorata Sebiji Izetbegović.

"S obzirom na činjenicu da Medicinskom fakultetu nije dostavljeno rješenje Inspektorata prosvjetne inspekcije, a da postoji objektivna mogućnost da se njegovim izvršenjem nanese velika šteta studentima, ugledu Fakulteta i Univerziteta u Sarajevu, tražimo da rektor, kao lice ovlašteno za zastupanje Univerziteta i njegovih članica u pravnom prometu, na pomenuto rješenje blagovremeno izjavu žalbu. Smatramo da je nesporna, ne samo pravna, nego i akademska obaveza rektora Univerziteta da u interesu zaštite i očuvanja ugleda Medicinskog fakulteta i Univerziteta u Sarajevu iskoristi sve dopuštene pravne mehanizme kako bi se preispitalo rješenje čijim izvršenjem bi se zasigurno nanijela šteta koja se naknadno ne bi mogla popraviti", piše u dopisu Medicinskog fakulteta koji je zajedno za zaključcima upućen rektoru Škrijelju.

Dodaje se da se rektorovim izjavljivanjem žalbe ne mogu dovesti u pitanje interesi Fakulteta i Univerziteta, već da bi se, naprotiv, takvi interesi štitili.

Sebija Izetegović angažirala je dvoje uglednih advokata koji će je zastupati u pravnoj borbi protiv Škrijelja i Senata. Riječ o Senki Nožici i Esadu Oruču, koji su također danas reagovali i uputili rektoru i Senatu zahtjev za osiguranje zakonitosti. Upozorili su rektora i Senat da su u ime Izetbegović uložili žalbu na rješenje Inspekcije, te da se prije odlučivanja po njoj ne bi smjele poduzimati nikakve pravne radnje na izvršenju rješenja.

Advokati Oruč i Nožica naveli su kako očekuju da žalbu uputi i rektor Škrijelj, jer je to njegova zakonska obaveza. Ukoliko to ne učini, upozorili su advokati, to bi bilo grubo kršenje njegovih obaveza, ali i eventualna zloupotreba položaja.

Hoće li Škrijelj postupiti po Zakonu i zahtjevu 75 članova Nastavno-naučnog vijeća Medicinskog fakulteta, ili će nastaviti da slijedi vlasitu logiku, saznat će se uskoro.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...