MEĐU PRIORITETIMA VIJEĆA MINISTARA BiH DONOŠENJE NOVOG ZAKONA O JAVNOM RTV SISTEMU: Hoće li biti ispunjene Čovićeve želje?

Iz Fortinog kabineta su poručili kako smatraju da je preuranjeno prejudiciranje sadržaja budućeg zakonskog rješenja

  • Politika

  • 12. Apr. 2023  

  • 0

U programu Vijeća ministara za 2023. godinu, između ostalog, je provučena jedna rečenica da će među prioritetima biti i donošenje novog zakona o Javnom RTV sistemu.

Na čelu realizacije tog prioriteta zaduženo je Ministarstvo prometa i komunikacija BiH.

“Među prioritetima bit će donošenje novog zakona o Javnom RTV sistemu, čime će se omogućiti uvođenje novih RTV kanala u sistem javnih emitera i osigurati trajna finansijska održivost Javnog RTV sistema”, navedeno je u programu Vijeća ministara za 2023. godinu.

Ono što je već odavno poznato jeste da lider HDZ-a Dragan Čović i stranke okupljene u HNS-u odavno zagovaraju i obećavaju novi radio-televizijski servis poput BHRT-a, FTV-a i RTRS-a.

Tim povodom pitali smo resornog ministra Edina Fortu da li će pristati na formiranje još jednog RTV servisa, ali na hrvatskom jeziku, kako traži HDZ, kroz Zakon o RTV sistemu ili će se pronaći neko drugo rješenje poput drugog kanala (npr. FTV 2).

Iz Fortinog kabineta su poručili kako smatraju da je preuranjeno prejudiciranje sadržaja budućeg zakonskog rješenja, kao i daljnja politizacija ovog već i previše ispolitiziranog pitanja od kojeg ovisi opstanak i održivost RTV sistema u BiH, piše Klix.

“S obzirom na činjenicu da se posljednji put radno tijelo za izradu Nacrta ovog zakona sastalo u maju 2019. godine i da ishod dotadašnjih susreta nije bio usaglašen Nacrt zakona, primorani smo krenuti iz početka. Nakon što dobijemo prijedlog struke, uključujući i akademsku zajednicu, ali i čujemo glas javnosti kroz proces javnih konsultacija, Nacrt zakona će biti upućen Vijeću ministara BiH. Nakon toga slijedi i parlamentarna procedura. Ne mogu procijeniti koliko će sve navedeno trajati”, odgovoreno nam je.

Forto je istakao kako je primarni cilj donošenja novog zakona o Javnom RTV sistemu da se osigura trajna finansijska održivost Javnog RTV sistema, što je jedan od 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije postavljenih pred vlasti Bosne i Hercegovine kao uslov za otvaranje pregovora o članstvu u Evropskoj uniji.

“O stanju u sektoru govore činjenice da smo jedini u Evropi koji i dalje imaju analogni signal jer proces digitalizacije kasni gotovo cijelu deceniju, da je postojeći Zakon o javnom RTV sistemu nefunkcionalan, zastario i neusklađen sa EU Direktivom o audiovizuelnim medijskim uslugama, da neriješeno finansiranje direktno utječe na uslove rada medijskih profesionalaca, a time i kvalitet onoga što nude građanima Bosne i Hercegovine, prvenstveno u vidu obrazovnog i umjetničkog programa, a da i ne govorimo o krucijalnoj ulozi javnog RTV sistema u koprodukciji filma, kao jednog od naših najprepoznatljivijih proizvoda”, zaključio je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...