MLADEN IVANIĆ NAJAVLJUJE: Koalicija Dodik-Čović mogla bi pući ukoliko se to dogodi…

“Beograd ne treba pretjerano da se upliće u odnose u BiH, kao i u RS”, smatra bivši član Predsjedništva BiH.

  • Politika

  • 13. Apr. 2023  

  • 1

Bivši premijer Republike Srpske i član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić je u Pressingu na N1 kazao da u slučaju da se on nalazi u Predsjedništvu BiH, podržao bi inicijativu da se Zoran Milanović proglasi personom non grata u BiH.

Dodik i odnosi sa hrvatskim političarima?

“Da li to radi nesvjesno ili svjesno, ne znam ali je meni ta simbioza čudna. Ne razumijem je ni historijski ni praktično. Ja ne mogu da nađem nijednu konkretnu stvar u kojoj je Čović stao iza Dodika. Čovićev stav da postoji RS i da bude prisutan na Danu RS za mene je korektan, ali to nije nikakav politički iskorak. Ja nikada nisam vidio da je HDZ tako čvrsto stajao iza nečega što je Republika Srpska tražila“, kazao je Ivanić.

Vidjet ćemo kako će SNSD reagovati na inicijativu da Predsjedništvo BiH proglasi Milanovića personom non gratom. Milanović je odlikovao jednu brigadu koja je napravila ozbiljne zločine kod Dervente“.

“Ovaj stil ponašanja zaslužuje da se o tome ozbiljno razgovara”, dodao je Ivanić.

Da li biste vi da ste u Predsjedništvu BiH glasali za to?

“Vjerovatno da. Zamislite da je neko iz RS otišao u Knin i nagradio neku od brigada Srpske krajine. Ta ista Hrvatske ne dozvoljava Vučiću da položi cvijeće na jasenovačkom obilježju, a BiH pušta da se to tako radi ovdje. Bila je pratnja, bilo je obavještenje, znalo se da će doći. Kako bi inače bila pratnja?“, kazao je.

Vi mislite da bi trebao biti proglašen personom non grata i da biste glasali za to u Predsjedništvu?

“Da“.

Kada bi koalicija i saradnja mogla biti prekinuta?

“Kada Čović osjeti da bi mogao imati negativne stvari zbog Dodika i to će biti zanimljivo. Prvi ko je prekinuo odnose sa SDA je bio Čović i onda se desilo sve ovo. Budimo realni, Hrvatska je kao zemlja davno definisala kao jedan od strateških ciljeva popravljanje pozicije Hrvata u BiH. Evidentno je da imaju rezultata“, poručio je Mladen Ivanić.

“Beograd ne treba pretjerano da se upliće u odnose u BiH, kao i u RS”, smatra bivši član Predsjedništva BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...