KRIŠTO PRIMILA ŠEFA ŠPANSKE DIPLOMATIJE: BiH će ostati u fokusu evropske politike Španije

U razgovoru je predsjedavajuća Krišto naglasila važnost posjeta ministra Buena Bosni i Hercegovini uoči početka predsjedanja Španije Vijećem Evropske unije od 1. jula 2023. godine, što predstavlja snažno ohrabrenje za nastavak reformskih procesa i napredak prema EU.

  • Vijesti

  • 13. Apr. 2023  

  • 1

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto susrela se danas u Sarajevu s ministrom vanjskih poslova Kraljevine Španije Joseom Manuelom Albaresom Buenom, javila je Fena.

Krišto je istaknula da su bilateralni odnosi dobri i prijateljski, ali da postoji prostor za unapređenje saradnje, posebno ekonomske.

Izrazila je uvjerenje da će se u idućem razdoblju privredna saradnja unaprijediti, te osobitu zahvalnost Španiji na kontinuiranoj i snažnoj podršci integracijskim procesima naše zemlje.

U razgovoru je predsjedavajuća Krišto naglasila važnost posjeta ministra Buena Bosni i Hercegovini uoči početka predsjedanja Španije Vijećem Evropske unije od 1. jula 2023. godine, što predstavlja snažno ohrabrenje za nastavak reformskih procesa i napredak prema EU.

Istaknula je neupitnu opredijeljenost BiH evropskom putu i naglasila da je prioritet rada Vijeća ministara BiH ispunjenje 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, poštivanje svih demokratskih vrijednosti i usklađivanje s pravnom stečevinom EU-a.

Ministar Bueno je istaknuo neupitnu potporu Španije integracijskim procesima naše zemlje, posebice jačanju mehanizma koordinacije. Dodao je da je na bilateralnom planu potrebno jačati kulturne, političke i gospodarske odnose.

Naglasio je da će tokom španskog predsjedanja Evropskom unijom Bosna i Hercegovina, odnosno zapadni Balkan, ostati u fokusu španske evropske politike u kontekstu procesa proširenja.

 

Tokom susreta razmijenjena su mišljenja o globalnim sigurnosnim izazovima poput rata u Ukrajini i ilegalnim migracijama.

Predsjedavajuća Krišto je istaknula važnost usklađivanja politika u BiH sa zajedničkim evropskim vanjskim i sigurnosnim politikama, saopšteno je iz Vijeća ministara BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...