NOVA PRAVILA MOBILIZACIJE IZAZVALA PANIKU U RUSIJI: Ako se ne jave, njihov život je gotov...

S 394 glasa za i jednim suzdržanim donesena je legislativa prema kojoj se poziv za vojsku smatra uručenim čim se pojavi na vladinu portalu Gosuslugi, sličnom portalu e-Građani u Hrvatskoj.

  • Svijet

  • 13. Apr. 2023  

  • 0

Donji dom ruskog parlamenta izglasao je novi zakon po kojem muškarci u Rusiji više neće moći tako lako izbjegavati služenje vojnog roka.

S 394 glasa za i jednim suzdržanim donesena je legislativa prema kojoj se poziv za vojsku smatra uručenim čim se pojavi na vladinu portalu Gosuslugi, sličnom portalu e-Građani u Hrvatskoj.

Naime, dosad su pozivi za vojsku u Rusiji morali biti uručeni osobno ili preko poslodavca. To je značilo da su mnogi izbjegli regrutaciju tako što su se odselili s mjesta na kojem su bili prijavljeni ili jednostavno nisu otvorili vrata kad su im pozvonili vojni službenici. Procjenjuje se da je oko 700.000 Rusa izbjeglo služenje vojnog roka otkako je Vladimir Putin najavio mobilizaciju. Mnogi su pobjegli u Kazahstan, Srbiju, Tursku, Ujedinjene Arapske Emirate i Gruziju. Tijekom prvog vala mobilizacije svijet su obišle dramatične snimke vojnih službenika koji po ulicama ruskih gradova hvataju muškarce, pokušavajući im uručiti pozive za vojsku. Na društvenim su se mrežama pojavili brojni videozapisi na kojima muškarci bježe od vojnih službenika na stanicama podzemnih željeznica ili se hrvaju s njima na podu trgovačkih centara. Prošlogodišnja mobilizacija izazvala je bijes i prosvjede građana jer su mnogi mobilizirani muškarci bili iz najsiromašnijih regija Rusije, dok su privilegirani sinovi političara rekli da se neće boriti u Ukrajini i pobjegli iz zemlje.

Prema novim pravilima, elektronički pozivi za vojsku bit će izdani putem portala Gosuslugi koji se inače koristi za sve vrste državnih plaćanja i usluga, uključujući plaćanje poreza, izdavanje putovnica, naručivanje na liječničke preglede i brojne druge stvari.

Nova pravila

Poziv za služenje vojnog roka u Rusiji dobit će muškarci u dobi od 18 do 27 godina, ali moguće je da ga prime i rezervisti. Prema zakonu, Gosuslugi će morati vojnim uredima dostaviti osobne podatke vojno sposobnih muškaraca, uključujući osobne dokumente, porezne brojeve, podatke o vozačkoj dozvoli, telefonske brojeve i druge informacije. Sveučilišta, poslodavci, bolnice i klinike, vladina ministarstva, agencije za provedbu zakona, izborna povjerenstva i porezne vlasti također su dužni poslati podatke vojno sposobnih muškaraca vojsci.

"Poziv se smatra primljenim od trenutka kada je poslan na osobni račun vojnog obveznika", rekao je na TV-u Andrej Kartapolov, predsjednik Odbora za obranu u ruskom parlamentu. Od tog trenutka vojni obveznik bit će dužan javiti se u svoj mjesni ured za novačenje. Građanima koji se ne pojave bit će zabranjeno putovanje u inozemstvo i mogli bi se suočiti s brojnim drugim ograničenjima. Primjerice, neće moći kupovati niti prodavati nekretnine, bit će im poništene vozačke dozvole, neće moći registrirati male tvrtke ili raditi kao freelanceri te neće moći dobiti kredit ili zajam. Oni koji izbrišu svoje račune na web stranici Gosuslugi smatrat će se izbjegavateljima mobilizacije i mogli bi biti uhićeni i kažnjeni. Vojni uredi također mogu prijaviti novake u vojsku u njihovoj odsutnosti, odbacujući sadašnju praksu prema kojoj su se vojni obveznici i novaci morali pojaviti osobno kako bi potpisali obrasce i prošli liječnički pregled.

Iako vojni obveznici ne bi trebali biti raspoređeni u borbene zone, uključujući Ukrajinu, oni koji su već završili svoj obvezni vojni rok rekli su da su bili pod jakim pritiskom nadređenih da potpišu vojne ugovore koji ih čine podobnima za raspoređivanje na frontu.

Nova pravila ukazuju na potrebe Rusije za većim brojem vojnika nakon uglavnom neučinkovite zimske ofenzive koja je, unatoč velikim žrtvama, polučila malo uspjeha te uoči očekivane nove ukrajinske protuofenzive. Prema američkim dokumentima koji su procurili u javnost, procjenjuje se da je od početka rata u Ukrajini između 189.500 i 223.000 ruskih vojnika ubijeno ili ranjeno.

Rusko Ministarstvo obrane nedavno je regrutiralo stotine zatvorenika, ponudivši im 18-mjesečne ugovore da se bore u ratu u zamjenu za pomilovanje, nakon što je plaćeničkoj skupini Wagner onemogućeno novačenje u zatvorima. Vojska je također nedavno počela nuditi ruske putovnice strancima koji se pridruže ruskim oružanim snagama i pokrenula je dobrovoljnu kampanju novačenja.

Protuofanziva zahtijeva nove vojnike

S nedostatkom vojnika suočava se i Ukrajina koja od početka invazije broji između 124.000 i 131.000 ubijenih ili ranjenih vojnika, prema nedavno procurjelim američkim dokumentima, što je pet puta više nego što Kijev javno tvrdi.

Dugoočekivana ukrajinska protuofenziva zahtijevat će nove vojnike i iskusnije trupe koje su nedavno obučene za zapadnu opremu. Ukrajina je također donijela nova pravila za lakšu i bržu mobilizaciju vojno sposobnih muškaraca. Prethodno su vojni službenici morali dostavljati papirnate pozive ljudima u domove, što su neki vojno sposobni muškarci izbjegavali boraveći na različitim adresama od onih na kojima su službeno prijavljeni. Ali, nova pravila proširila su opseg mjesta na kojima se muškarci mogu zaustaviti i ispitati o statusu vojnog roka.

Ratno stanje koje je na snazi u Ukrajini od veljače 2022. zabranjuje većini muškaraca između 18 i 60 godina napuštanje zemlje. Prema pravilima mobilizacije, bilo koji čovjek u toj dobi teoretski može biti pozvan u borbu. Postoje iznimke, uključujući studente, roditelje s troje i više djece do 18 godina, njegovatelje osoba s invaliditetom i one koji se smatraju medicinski nesposobnima.

Ukrajinska vojska dugo se oslanjala na dobrovoljce. Ali, sada mnogi ukrajinski muškarci, čak i oni koji rade kao volonteri ili obavljaju druge korisne poslove kao civili, više ne mogu pobjeći od mobilizacije. Drugi se nadaju da će im samovoljno javljanje u vojnu službu dati bolju obuku i ugled nego da su unovačeni.

Od početka veljače se više od 5000 ljudi prijavilo za sudjelovanje u kontroverznoj bojni Azov koja je integrirana u ukrajinsku Nacionalnu gardu. Prema vlastitim pravilima, Azov prihvaća samo one koji se sami prijave, a ne regrute te zadržava pravo odbiti ljude za koje ne vjeruje da bi se dobro uklopili. To Azovu, kako kaže, omogućava odabir najmotiviranijih vojnika.

Ostali civili, koji se još ne žele prijaviti u vojsku, počeli su se pripremati za slučaj da budu pozvani - pohađaju privatne treninge kako ne bi, kad za to dođe vrijeme, krenuli od nule.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...