ZUKAN HELEZ, MINISTAR ODBRANE BiH: „Svaki pokušaj otcjepljenja će naići na brutalan odgovor…“

“To je moja reakcija na njihovu akciju – da pozovem američke oružane snage da jednom jedinicom budu prisutni u BiH,” kaže ministar odbrane BiH Zukan Helez koji boravi u SAD-u.

  • Politika

  • 14. Apr. 2023  14. Apr. 2023

  • 8

Ministar odbrane BiH Zukan Helez u posjeti je Sjedinjenim Američkim Državama.

Američka vlada spremna je da podrži jačanje državnih institucija BiH, prvenstveno Oružanih snaga kroz nove projekte za njihovo opremanje, poruka je nakon sastanaka sa administracijom u Washingtonu.

Takođe, Vlada SAD-a i Pentagon razmatraju sve opcije u vezi sa jačanjem podrške BiH, posebno u provođenju reformi u oblasti pravosuđa i vladavine prava, stoji u saopštenju iz kabineta ministra Heleza.

On bi tokom posjete Washintonu trebalo da predstavlja BiH na sastanku MMF, čemu su se protivili iz kabineta članova predsjedništva BiH, Željka Komšića i Željke Cvijanović.

Zukan Helez, zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH i ministar odbrane BiH gostovao je u programu Al Jazeere, poručio je da je bio kod visokih zvaničnika u Bijeloj kući, Pentagonu i State Departmentu.

“Ono što sam se ja pozitivno iznenadio koliko ljudi koji su u vrhu američke administracije poznaju situaciju u Bosni i Hercegovini,” kaže Helez.

“Vole našu državu Bosnu i Hercegovinu i spremni su da pomognu. Čini se da ćemo ovom posjetom proširiti i produbiti saradnju sa SAD-om i želim jasno da kažem da su Sjedinjene Američke Države naš ključni spoljnopolitički saveznik.”

Govoreći o inicijativi da se u BiH poveća prisutnost američkih snaga, Helez kaže da je to njegova ideja zbog prijetnji otcjepljenja.

“Vrlo jasno želim da kažem da će svaki pokušaj otcjepljenja bilo kojeg dijela države BiH naići na brutalan odgovor. I zato ja molim sve one neodgovorne političare koji stalno potenciraju, ne znam iz kojih razloga, da će napraviti neko otcjepljenje, da rade na tome, da su spremni, i tako dalje –  da to ne rade. Najveću štetu nanose sebi i “onom narodu kojeg predstavljaju”,” poručuje Helez i dodaje da mu nije jasno “otkud sad ta priča da se pokuša praviti probleme”.

“To nije neka sitnica, ako kažete da ćete se vi odvojiti od BiH, to svako živ u BiH zna da ne može proći bez sukoba. I zato molim te neodgovorne političare da se urazume. I to je moja reakcija na njihovu akciju – da pozovem američke oružane snage da jednom jedinicom budu prisutni u BiH, sve do onog momenta dok ne budemo članica NATO saveza,” poručuje Helez.

Dodaje da o konkretnim stvarima po tom pitanju nije razgovarano, ali i da Amerikanci pomno prate dešavanja u Bosni i Hercegovini.

Kaže i da “ukoliko Oružane snage BiH imaju adekvatnu opremu i naoružanje da sami garantuju mir na prostoru BiH, nama ne bi trebao niko od saveznika da nam pomaže.”

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...