FAŠIZAM NA DJELU: Društvene mreže gore nakon sramnog istupa gradonačelnika Banje Luke, oglasili se Suljagić, Bursać, Duraković, Nurkić…

Stanivuković je izjavio kako jeste za pravnu državu, ali da ne prihvata odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine jer su time poništene ranije presude sudova u Republici Srpskoj.

  • Mini market

  • 14. Apr. 2023  14. Apr. 2023

  • 13

Ne stišavaju se reakcije na društvenim mrežama nakon sramnog istupa gradonačelnika Banje Luke Draška Stanivukovića.

-Živjeti zajedno i poštovati jedni druge, gradonačelniče, ne znači samo ogranizovati iftar pa pod svjetlima reflektora pričati o miru i toleranciji, nego i jačati privredu i prihvatati investicije čak i ako one dolaze od Bošnjaka, poručio je potpredsjednik RS-a Ćamil Duraković.

-Dakle, nisam siguran, da li je gradonačelnikov problem to što postoji mogućnost da neku od parcela kupi Bošnjak, kao građanin koji pripada redu konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini, čiji dio je i entitet Republika Srpska ili je problem što bi parcelu mogao da kupi musliman, kao sljedbenik islama? I jedno i drugo je u svakom slučaju diskriminatorno, no postavlja se pitanje kako to da u gradu koji je bio kandidat za Evropsku prijestolnicu kulture, Bošnjaci ili muslimani, nisu dobrodošli? Muslimani mogu kupiti neke od najvećih svjetskih nogometnih klubova, poput PSG-a ili Manchester Cityja, ali ne i stan, parcelu ili nešto drugo u Banjoj Luci, upitao je.

Naglašavajući da se samo kroz saradnju može doći do pomaka, poručio je Stanivukoviću da ovakvu retoriku, ostavi po strani, te da se posveti izgradnji toleratnijeg društva, čiji dio su i Bošnjaci, muslimani, za koje je prije par noći, organizovao iftar sa porukom: „Živimo zajedno, poštujemo jedni druge, budimo prijatelji“.

-Živjeti zajedno i poštovati jedni druge, gradonačelniče, ne znači samo ogranizovati iftar pa pod svjetlima reflektora pričati o miru i toleranciji, nego i jačati privredu i prihvatati investicije čak i ako one dolaze od Bošnjaka, stoji u Durakovićevom zaključku.

Nakon izjave gradonačelnika Banje Luke oglasio se direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić.

-Gradonačelniku Banje Luke želim pročitati imena majki 12 banjalučkih beba, s obzirom da ih spominje u još jednom svom naletu govora mržnje: Dušanka, Živka, Fatima, Željka, Zilha, Safeta, Nađa, Dragoslava, Milena, Dragica, Majda i Grozda. Poštujte to sjećanje u cjelini, poručio je Suljagić, čiju je objavu na Twitteru podijelio i najbolji bh. košarkaš Jusuf Nurkić.

-Znaš li Draško ko su Safeta Medić, Nađa Puškar i Zilha Murica-Delić? To su majke tri bebe koje su umrle zbog nedostatka kisika u banjalučkoj bolnici 1992. godine. Tim majkama i toj djeci pripada spomenik, a ne tebi i ne boj se, niko ga neće oteti, Draško, poručio je novinar i kolumnist Dragan Bursać.

Stanivuković je na Facebooku objavio svoj stav o onome što se dogodilo na protestu u Banjoj Luci, ali je izostavio dio u kojem spominje Bošnjake. U komentarima na društvenim mrežama ima i onih koji su Stanivukovića nazvali fašistom...

Podsjetimo, zaposlenici u Gradskoj upravi Banja Luka i građani su protestovali jučer na lokaciji Stare autobuske stanice. Ona je, prema presudi Ustavnog suda Bosne i Hercegovine vlasništvo Autoprevoza.

Predstavnici Autoprevoza su stigli sa sudskim izvršiocima, jer je bilo najavljeno izvršenje presude. Ipak, odlučeno je da se izvršenje odgodi. Stigao je i Draško Stanivuković koji je rekao građanima da kažu da čekaju autobus ukoliko ih neko nešto pita jer ih je policija legitimirala.

Stanivuković je izjavio kako jeste za pravnu državu, ali da ne prihvata odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine jer su time poništene ranije presude sudova u Republici Srpskoj. Ipak, istakao je da je spreman da pregovara sa Autoprevozom pod jednim uslovom.

“Možemo razgovarati, ali pod uslovom da odustane od Vidovdanske ulice. Ovo je izuzetno važna ulica za grad i zbog naziva”, rekao je on, ističući da neće pristati da lokacija na kojoj je spomenik “12 beba” i Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske pripadne Autoprevozu.

"Da oni to onda prodaju nekim privatnicima, Bošnjacima, muslimanima”, kazao je Stanivuković ističući da ne može dozvoliti da grad ostane bez historijskih obilježja Republike Srpske.

"Razgovaramo oko ovog, Vidovdansku, galeriju, zaboravite bolan, alo doviđenja”, rekao je Stanivuković.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...