MINISTAR HELEZ I AMBASADOR RUMUNIJE: Intenzivirati bilateralnu i regionalnu saradnju u oblasti odbrane

Ministar Helez je istaknuo važnu ulogu Rumunije i u podršci brojnim projektima regionalnog značaja, kao punopravni član SEDM inicijative (Forum ministara odbrane zemalja Jugoistočne Evrope).

  • Vijesti

  • 18. Apr. 2023  

  • 0

Ministar odbrane BiH Zukan Helez primio je danas u nastupnu posjetu ambasadora Rumunije u BiH Antona Pacuretua. Razgovarano je o odnosima dvije zemlje i iskazana potreba za daljom i intenzivnijom bilateralnom, kao i regionalnom saradnjom u oblasti odbrane.

Ministar Helez je zahvalio ambasadoru na posjeti i naglasio je značajnu uloga Rumunije, koja je već dugi niz godina doprinosi misiji Evropske unije ALTHEA u Bosni i Hercegovini. 

Sagovornici su razmjenili mišljenja o Nacrtu sporazuma o odbrambenoj saradnji između MOBiH i Ministarstva nacionalne odbrane Rumunije, čije se potpisivanje očekuje uskoro.

Dosadašnja bilateralna saradnja u oblasti odbrane između dvije zemlje ocijenjena je kao izuzetno uspješna, posebno u segmentu vojno-obavještajnog rada koji se intenzivno odvijao u period 2015. – 2019. godina.

Značajan je i veliki uspjeh u razmjeni iskustava u oblasti obuke, treninga i obavještajne discipline “Human Inteligence” – HUMINT.

Ministar Helez je istaknuo važnu ulogu Rumunije i u podršci brojnim projektima regionalnog značaja, kao punopravni član SEDM inicijative (Forum ministara odbrane zemalja Jugoistočne Evrope).

Ministar je i ovom prilikom naglasio da su strateški ciljevi BiH članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u i da će se on u svojstvu ministra odbrane i zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH snažno zalagati za njihovu realizaciju.

Ambasador Rumunije je iskazao punu podršku ministru Helezu u realizaciji zacrtanih ciljeva i obećao još intenzivniju saradnju s institucijama odbrane BiH, ali i u drugim oblastima značajnim za napredak i ekonomsku održivost Bosne i Hercegovine.

"Regionalne zemlje trebaju što više međusobno surađivati kako u vojnom, tako i u civilnom i svakom drugom smislu", izjavio je ambasador Rumunije.

U pratnji ambasadora Pacuretua sastanku je prisustvovao i brigadir Robertino Ciobanu, vojni ataše Rumunije u BiH - saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...