PUTIN DOŠAO NA FRONT SA "NUKLEARNIM KOFEROM": Šok u Hersonu, ovaj detalj svima je promakao (FOTO + VIDEO)

Uprkos činjenici da je prenosivi korisnički terminal za specijalne komunikacije opće poznat kao "nuklearno dugme", ne postoje crveni tasteri posebno za pokretanje nečega.

  • Evropa

  • 18. Apr. 2023  

  • 1

Vladimir Putin snimljen je sa svojom nuklearnom aktovkom tokom iznenadne posjete istočnoj Ukrajini blizu linije fronta

Tokom posjete Hersonskoj oblasti i LNR, pored Putina je bio "nuklearni kofer" koji mu omogućava da izda naređenje za upotrebu strateških nuklearnih snaga protiv bilo kog neprijatelja.

I dok je Putin viđen kako izlazi iz helikoptera u ukrajinskom gradu Hersonu, u pozadini se vidio pomoćnik koji je vjerovatno nosio "nuklearni kofer". Oficir, međutim, nije bio u tradicionalnoj uniformi ruske mornarice, već (u cilju osiguranja prikrivenosti) u uniformi na terenu.

Inače oficiri sa "nuklearnim koferom" uvijek su pored predsjednika. Tokom šetnji, sastanaka, pregovora potrebno im je najviše 10 sekundi da priđu vođi i otvore uređaj. Na putovanjima su uvijek u sobama pored predsjednika, Na putu se voze u obližnjoj koloni, a na događajima ili u avionu (vozu) su 10-15 metara od šefa države, pojašnjava ruska Pravda.

Uprkos činjenici da je prenosivi korisnički terminal za specijalne komunikacije opće poznat kao "nuklearno dugme", ne postoje crveni tasteri posebno za pokretanje nečega.

Kako su pokazale fotografije "nuklearnih kofera" šefova SSSR-a i Borisa Jeljcina, oni se nalaze u koferu. Tu su uređaj i sistem za podešavanje komunikacije u hitnim slučajevima (sa bilo kojeg mjesta i u bilo kojim uslovima), ekran za prikaz informacija (kuda i šta leti, koje opcije odgovora postoje), dugmad za izbor opcija i crveno dugme - otkazivanje lansiranja cijelog (ili dijela) nuklearnog oružja, dugmad za unos koda, ključevi... Međutim, "koferi" se čuvaju što je više moguće u tajnosti.

SAD imaju "nuklearni fudbal"

Predsjednik Sjedinjenih Država ima sličnu aktovku koja se zove "nuklearni fudbal" i u njoj se nalaze papirni planovi i sistem komunikacije sa vojskom i američkom nacijom.

Zanimljiva je činjenica da su predsjednici SAD kada su dolazili u Rusiju, a predsjednici Rusije u SAD, sa sobom imali i nuklearne kofere, iako su se nalazili na teritoriji gdje su nuklearne rakete njihovih zemlje trebale (u tom slučaju) da lete.

Smatra se da pored ruskog predsjednika slične kofere (i oficire koji su uvijek u blizini) imaju i načelnik Generalštaba Oružanih snaga RF i ministar odbrane Rusije, to je njihovo zajedničko "pritiskanje dugmeta" sa predsjednikom koje omogućava da se da naređenje za otključavanje nuklearnog oružja i lansiranje na ciljeve na teritoriji neprijatelja.

alt

The Sun: "Posjeta bila uoči Uskrsa"

O Putinovoj nuklearnoj aktovki, danas pišu i zapadni mediji. Kako navodi The Sun, ova torba nastala je ranih 1980-ih, a prvi put je viđena na TV-u 2019.

Kako list navodi, nije jasno koliko je posjeta bila nedavna, međutim, vjeruje se da je bila prije nekoliko dana uoči pravoslavnog Uskrsa. Posjetu je tek danas objavio Kremlj, koji je objavio montirane snimke Putinovog putovanja. Navodno se pojavio u "štabu Dnjepra" u Hersonu prije nego što je otišao u štab Nacionalne garde Vostok u Lugansku.

Inače, u oblasti Hersona došlo je do velikog gomilanja ruskih snaga uoči ukrajinske kontraofanzive na istoku zemlje o kojoj se pričalo. Britanska vojna obavještajna služba saopćila je danas da su teške borbe nastavljene u istočnoj Ukrajini, iako je Rusija bila prinuđena da smanji broj svojih trupa u sklopu kontinuiranog napada na Bahmut.

Kremlj je o posljednjoj posjeti saopćio: "Vrhovni glavnokomandujući Oružanih snaga Ruske Federacije posjetio je štab Dnjeparske grupe trupa u pravcu Hersona i štab Nacionalne garde Vostok u Luganskoj Narodnoj Republici".

Ako je istina, ova Putinova posjeta bila bi prva i Luganskoj i Hersonskoj oblasti Ukrajine na koje Rusija polaže pravo i dolazi mjesec dana nakon Putinove posjete Mariupolju u južnoj Ukrajini - prve u toj zemlji od početka invazije u februaru prošle godine, piše The Sun.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...