SVE SE MIJENJA IZ TEMELJA: Ukoliko planirate kupovinu polovnog automobila mogli bi se iznenaditi…

Tokom prošle godine u BiH je stiglo 610 hibridnih i 69 električnih vozila.

  • Ekonomija

  • 20. Apr. 2023  

  • 1

Potražnja za polovnim automobilima u BiH, uprkos novom poskupljenju, prema tvrdnjama trgovaca nikad nije bila veća, a da je tako potvrđuju i podaci Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, prema kojima je za tri mjeseca ove godine uvezeno za 2.218 četvorotočkaša više u odnosu na isti period lani.

Podaci UIO BiH govore da je u prvom tromjesečju u BiH stiglo 15.035 vozila od čega je 12.898 polovnjaka. U istom periodu lani, prema njihovim podacima, u BiH je uvezeno 12.511 vozila, od čega je 10.680 polovnih četvorotočkaša.

To su, prema riječima trgovaca, očuvana vozila do deset godina, čija cijena rijetko prelazi 16.000 maraka, dok se za nove četvorotočkaše, koji koštaju mnogo više, vozači uglavnom samo raspituju.

Koliko cijene vozila iz godine u godinu skaču najbolje pokazuje primjer da automobili, koji su prije pandemije virusa korona bili po 13.000 - 14.000 KM, danas koštaju po 17.000 - 18.000 KM.

Prema podacima UIO BiH za tri mjeseca ove godine uvezena su 102 hibridna i 16 električnih vozila. Tokom prošle godine u BiH je stiglo 610 hibridnih i 69 električnih vozila.

- Uvoz ovih vozila Odlukom o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih električnih i hibridnih automobila oslobođen je carine do kraja 2023. godine - istakli su u UIO BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...