SVE SE MIJENJA IZ TEMELJA: Nema više jeftinih malih automobila, najjeftiniji Volkswagen košta…

Razlozi poskupljenja su višestruki. Novi standardi emisija i sve veći broj obaveznih sistema aktivne sigurnosti koje nalaže EU potiskuju pristupačne male i kompaktne automobile s tržišta.

  • Auto

  • 21. Apr. 2023  

  • 0

Na njemačkom tržištu automobila samo je 30 modela koji koštaju manje od 20.000 eura. Jeftini novi automobili izumiru:

– U usporedbi s proljećem 2022., broj modela s početnom cijenom manjom od 20.000 eura pao je s 45 na samo 30 – prema analizi tržišta časopisa Auto Straßenverkehr. Broj dostupnih varijanti modela također je naglo pao. Među jeftinijim automobilima su uglavnom mikro automobili.

Na primjer, u najjeftinijoj varijanti, Volkswagen Polo sada košta 20.830 eura. VW nije usamljen u svojoj cjenovnoj politici. Konkurenti VW Pola – Ford Fiesta, Peugeot 208 i Toyota Yaris sada koštaju više od 20.000 eura u osnovnoj verziji.

Razlozi poskupljenja su višestruki. Novi standardi emisija i sve veći broj obaveznih sistema aktivne sigurnosti koje nalaže EU potiskuju pristupačne male i kompaktne automobile s tržišta. Uz to, tu su i povećane cijene materijala, energije i sirovina koje proizvođači automobila prebacuju na svoje kupce. Rekordne cijene novih benzinskih i dizelskih automobila također moraju pokriti troškove razvoja novih električnih automobila. To će uskoro stvoriti cjenovni paritet između električnih i benzinaca i dizelaša, koji su tržišni stručnjaci uvijek predviđali, ali ne zato što električni automobili postaju jeftiniji, već zato što raste cijena dizelaša i benzinaca.

Još ima automobila s cijenom ispod 20.000 eura, poput Dacie Sandero koja je najjeftiniji njemački automobil i trenutno košta 11.300 eura u osnovnoj verziji.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...