MISIMOVIĆ VIŠE NEGO JASAN: "Za Bosnu se treba igrati svim srcem, ili nikako. Nema tu sjedenja na dvije stolice"

Misimović ističe da je njegov i cilj cijelog tima involviranog u rad reprezentacije BiH jasan, ali da je potrebno i određeno strpljenje da sve dođe na svoje.

  • Sport

  • 21. Apr. 2023  22. Apr. 2023

  • 1

Zvjezdan Misimović postao je dio nacionalnog tima na prelazu između dvije generacije, igrao je između ostalih sa Bolićem, Barbarezom i Salihamidžićem u mlađim danima, a poslije sa zlatnom generacijom bh. fudbalera koja se plasirala u Brazil, a čiji je jedan od predvodnika bio upravo on. 

Misimović je direktor A reprezentacije BiH koju, skupa sa brojnim saradnicima, želi nakon deset godina odvesti na još jedno veliko takmičenje. Ovaj put u puno drugačijoj ulozi od uloge maestralnog asistenta u kojoj smo ga navikli gledati na zelenim terenima.

Kada je bivše mlade reprezentativce Švedske Anela Ahmedhodžića i Dennisa Hadžikadunića Miske nagovorio da zaigraju za naš nacionalni tim, a potom objavio sa njima dvojicom šaljivu fotografiju iz ćevabdžinice, uz objašnjenje da je ispunio obećanje koje im je dao ako zaigraju za BiH, naš narod je u svom stilu napravio simpatičnu zezanciju. Zaključeno je tako da su ovi momci između petogodišnjih planova i studioznih obećanja koja su im davali Šveđani ipak odabrali ponudu Zvjezdana Misimovića i ćevape. Misimović je objasnio kako je zapravo tekao proces njihovog “regrutovanja“ u BiH. Ćevapi nakon svega nisu bili presudni.

“Ahmedhodžiću, Hadžikaduniću, a kasnije i Tahiroviću sam jednostavno predstavio plan i viziju reprezentaciju BiH u budućnosti. Istakao sam da dolazi nova generacija, stvara se nova ekipa, i da su oni planirani kao bitan dio te ekipe u budućnosti. Naravno, jasno je da smo od njih očekivali da budu na nivou, da igraju dobro, ali bili smo svjesni da imaju kvalitet. Sve je dalje bilo do njih. Oni su, baš kao i ja, odrasli u dijaspori, ali odlučili su srcem i drago mi je što to konstantno pokazuju na terenu“, kazao na početku razgovora Misimović.

Pozicija direktora reprezentacije BiH je domaćoj javnosti pomalo nepoznata. Legendarna desetka našeg nacionalnog tima objasnila je ukratko šta ova uloga podrazumijeva.

“Ja sam najviše u kontaktu sa A reprezentativcima, vezan sam za njih. Učestvujem u izboru trenera i stručnog štaba. Najkraće rečeno, moji zadaci su slični zadacima koje ima sportski direktor u nekom klubu. Naravno, ne radim te stvari sam, postoji jedan tim ljudi. Recimo, Darko Ljubojević mi dosta pomaže sa administrativne strane, a tim menadžer mlade reprezentacije BiH Alija Porča također je kontaktirao neke igrače. Mi smo zapravo jedan tim, nismo one-man show i drago mi je zbog toga“, ističe Misimović.

Otkad je u novoj ulozi, često ga možemo vidjeti i na utakmicama Premijer lige BiH. Premijerligaški fudbaleri će u budućnosti biti u većem fokusu selektora, a Misimović ističe primjere onih koji su napravili korak iz Premijer lige BiH ka seniorskoj reprezentaciji. Ipak, svjestan je da su okolnosti u kojima se takvo što može ostvariti specifične.

“Nadam se da će napredak infrastrukture sa novim terenima doprinijeti da gledamo bolji fudbal. Ustvari, siguran sam da će biti bolji ambijent za igrače, da ćemo imati manje povreda i da će sve to pomoći razvoju boljeg fudbala. Što se kvaliteta tiče, sigurno da može i mora bolje. Ipak, imamo i neke pozitivne primjere. Recimo, kod Prosinečkog smo imali mini turneju u Sjedinjenim Američkim Državama, i iz te ekipe su se kasnije seniorima uspješno priključili Darko Todorović i Luka Menalo, koji su tada pokazali svoj kvalitet. U budućnosti bismo trebali probati da organizujemo još više takvih utakmica. Sigurno da nije lako, pošto je kalendar jako gust, ali mislim da kroz takve utakmice možemo procijeniti kvalitet igrača iz Premijer lige BiH“, pojašnjava Misimović.image

Foto: N/FS BiH

Svjestan je međutim, nedostataka koje Premijer liga ima, a ne krije da prvenstvene krivce vidi u klubovima.

"Selektor je obećao da će Premijer ligi BiH posvetiti maksimalnu pažnju. U njoj trenutno nemamo igrače koji bi bili važna karika u seniorskom timu. Isti problem imamo i u mlađim kategorijama ako ne dođu djeca iz dijaspore. Izgledamo lošije i slabije, oni nam jednostavno prave prevagu. Razlog što je tako je jednostavan. Mislim da se u klubovima loše radi, da li zbog finansijskih uslova, infrastrukture ili nečeg trećeg. No, definitivno se loše radi“, ističe legendarni Miske.

U svojoj ulozi direktora reprezentacije BiH, Misimović veliku pažnju posvećuje mladim igračima iz inostranstva, a to se vidi i po smjeni generacija koja se postepeno provodi. Misimović ističe da je njegov i cilj cijelog tima involviranog u rad reprezentacije BiH jasan, ali da je potrebno i određeno strpljenje da sve dođe na svoje.

“Uvijek trebamo igrače selektirati po kvalitetu, za reprezentaciju trebaju igrati najbolji i zato pokušavamo sve mlade igrače iz dijaspore koji imaju kvalitet pridobiti za naš tim. Ne možemo selektirati u isto vrijeme šest-sedam mladih igrača u ovakvom kvalifikacijskom ciklusu gdje nemamo prijateljskih utakmica. To je nemoguće i ne bi bilo dobro za ekipu. Neki trebaju biti malo strpljiviji. Ne postaje se reprezentativac preko noći. Znam da javnost uvijek očekuje nova imena, ali ni trenutni kadar nije loš. Sigurno ćemo gledati da s vremenom dodatno pojačamo reprezentaciju. Mislim da smo sada dobili dosta mladih igrača, sa Hadžikadunićem,  Ahmedhodžićem, Dedićem, Gazibegovićem, Tahirovićem, Demirovićem... polako se stvara ta nova generacija, ali ne ide to preko noći“, mišljenja je nekadašnji osvajač njemačke Bundeslige s Wolfsburgom.

Jedan od igrača iz inostranstva koji se najčešće spominjao u kontekstu reprezentacije BiH je Denis Huseinbašić. Ipak, on još nije odlučio za koga će definitivno igrati u budućnosti. Misimović je pojasnio u čemu je problem.

“Nažalost, da smo u novembru igrali prijateljske utakmice, Denis Huseinbašić bi se sigurno odazvao. U međuvremenu mu je stigla ponuda mlade reprezentacije Njemačke. Ja sam sa njim stalno u kontaktu, i selektor je prisustvovao posljednjem sastanku. Objašnjeno nam je sa njegove strane da postoji bojazan da će izgubiti status, odnosno mjesto u timu Kolna, ako se ne odazove mladoj reprezentaciji Njemačke. To je neko njihovo mišljenje, Denisa i njegovih savjetnika. Ja mislim da to nema veze jedno s drugim, jer je A reprezentacija ipak A reprezentacija. On je iz četvrte lige ušao direktno u prvu ligu i počeo igrati, to je veliki skok u karijeri. Trenutno ima taj pad, posljednjih pet-šest sedmica ne igra, ali to je normalan proces sazrijevanja za mladog igrača. Mislim da je dovoljno dobar karakter da izađe iz toga. Imat ćemo dalje kontakte i sastanke i vidjeti koja će biti njegova konačna odluka. Polako treba donijeti odluku da li će igrati za Bosnu i Hercegovinu ili ne. Kao što sam i ranije rekao, za Bosnu se treba igrati svim srcem, ili nikako. Nema tu sjedenja na dvije stolice, do neke mjere ok, ali mislim da se bliži trenutak gdje se treba reći ili-ili“, ističe legendarni Miske.

Oko Denisa Huseinbašića, ali i nekih drugih igrača koji se još dvoume pri izboru reprezentacije, mišljenja su podijeljena. Misimović ih ne želi unaprijed osuđivati i smatra da je potrebna doza pragmatizma. No, isto tako smatra i da kalkulisanje nije pošteno.

“Dosta ljudi komentariše uz emocije, to je normalno. Kad se sve stavi na stol i sabere, treba dobro razmisliti i vidjeti i u kakvoj su situaciji sami igrači. Ni njima nije uvijek lako, zaista ima svakakvih situacija i pritisaka i nekad treba biti strpljiv, kao što sam rekao za Huseinbašića. Ipak, i to strpljenje može postojati do jedne mjere, a onda se igrači moraju izjasniti da li žele igrati za BiH ili ne. Do jedne mjere postoji razumijevanje, ali ne možeš se kockati sa reprezentacijom. Sve razumijem, sve sam prošao, ali nekad se odluka mora donijeti i reći DA ili NE da bismo i mi mogli planirati“, ističe Misimović u razgovoru za sport1.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...