IZRAELSKA AMBASADORICA ŠOKIRALA ČOVIĆA: "Podržavamo ista prava za sve građane i sa velikom pažnjom pratimo da li se...!"

Ističe kako Izrael nema namjeru se miješati u unutarnja pitanja BiH, ali da se interesira za status Jevreja u Bosni i Hercegovini.

  • Vijesti

  • 21. Apr. 2023  

  • 3

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu neće biti u prilici posjetiti Mostar, na otvaranje Gospodarskog sajma 2. maja, na kojem je Država Izrael ovogodišnji partner, izjavila je u intervjuu za N1 ambasadorica te zemlje u Tirani Galit Peleg.

“Nadam se da će predstavnik Vlade ili Kneseta biti na Sajmu, jer mi to smatramo važnim događajem”, dodala je ambasadorica.

Na pitanje ima li Izrael svoje političke favorite u Bosni i Hercegovini, zbog bliskih odnosa Dragana Čovića i Milorada Dodika s izraelskim zvaničnicima i hladnom odnosu bošnjačkih političkih predstavnika – Peleg je istaknula kako je Izrael spreman sarađivati sa svima koji iskažu želju za to, te da se osim sa Čovićem, nakon predavanje akreditiva, susrela i sa Bakirom Izetbegovićem.

Komentirala je i stav svog prethodnika, ambasadora Gandlera, koji je kazao kako podržava predložene HDZ-ove izmjene Izbornog zakona BiH i koji je zbog te podrške dobio ukor iz Izraela.

Ističe kako Izrael nema namjeru se miješati u unutarnja pitanja BiH, ali da se interesira za status Jevreja u Bosni i Hercegovini.

"Mi se ne mješamo u unutarnja pitanja. Izrael kao demokratska i prijateljska zemlja BiH, koju također smatramo demokratskom, podržava ista prava za sve građane. S velikom pažnjom pratimo da li se ispunjavaju ustavna prava jevrejske zajednice. Ono što je g. Finci uradio je dobro. Ako se nekome uskraćuju prava zato što je Jevrej onda Izrael zauzima stav kao država jevrejskog naroda. No, dok je to god stvar unutarnjih odnosa, nećemo se miješati u način na koji vi birate svoje političare, nećemo se miješati u vaše donošenje zakona. Mi podržavamo pravo svakog građanima da bira i da bude biran”, kaže Galit Peleg.

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...