ZAKON JE JASAN: Krišto može tražiti smjenu ministara i zamjenika iz SNSD-a zbog blokade obaveza iz EU puta

Nakon što je jučer Milorad Dodik okupio predstavnike političkih stranaka iz Rs koji su kreirali zajednički dokument koji će potpisati u ponedjeljak, postalo je jasno da će uslijediti blokade državnih institucija i odlučivanje u njima.

  • Politika

  • 22. Apr. 2023  22. Apr. 2023

  • 4

Prema Zakonu o Vijeću ministara BiH predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto dužna je osigurati usklađivanje i aktivnosti vezane za integriranje BiH u Evropsku uniju, piše Patrija.

Nakon što je jučer Milorad Dodik okupio predstavnike političkih stranaka iz Rs koji su kreirali zajednički dokument koji će potpisati u ponedjeljak, postalo je jasno da će uslijediti blokade državnih institucija i odlučivanje u njima.

Tako je u zaključku pod brojem 16 navedeno:

„Predstavnici Rs u („zajedničkim institucijama“ original zaključka op.a.) institucijama BiH neće odlučivati o pitanjima iz preporuka EU o kandidatskom statusu sve dok se u potpunosti i u dijelovima ne izjednači tretman EU za oba entiteta“.

Krišto je prema zakonu odgovorna za usklađivanje rada Vijeća ministara, dnevni red sjednica, za provedbu odluka Vijeća ministara, za rad Direkcije za EU integracije. 

Članom 30. predsjedavajući Vijeća ministara posebno usklađuje i prati aktivnosti institucija vlasti u Bosni i Hercegovini vezane za integriranje Bosne i Hercegovine u EU. U cilju djelotvornog obavljanja ovih poslova i zadataka predsjedavajućem Vijeća ministara je izravno odgovorna Direkcija za EU integracije.

S obzirom na najavljene blokade, a da u Vijeću ministara BiH sjede kadrovi SNSD-a i manjih stranaka koje su podržale SNSD (Zoran Tegeltija, ministar finansija BiH, Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Nenad Nešić, ministar sigurnosti BiH, zamjenik ministra odbrane Aleksandar Goganović, zamjenik ministra prometa i komunikacija Ognjen Janjić), predsjedavajuća Krišto može pokrenuti njihovu smjenu zbog neispunjavanja obaveza. 

“Članovi Vijeća ministara obavezni su sudjelovati u radu Vijeća ministara”, navodi se u zakonu.

Krišto nema prepreku predložiti smjenu bilo kojeg ministra i zamjenika, jer potvrđivanje smjene se vrši u Predstavničkom domu PS BiH. No, ukoliko uslijede blokade i ovog doma što je već demonstrirano ove sedmice kada su kadrovi iz Rs napustili sjednicu, izvršna i zakonodavna vlast naći će se u pat poziciji. Najveću štetu imat će ponovo BiH koja neće ispuniti svoje obaveze na EU putu jer pojedinci ucjenama žele isposlovati projekte bez odobrenja državnih organa, prisvojiti državnu imovinu, te potpuno poniziti državu od koje uzimaju plaću.

No, uzimajući u obzir partnerski odnos SNSD-a i HDZ-a i prijateljstvo Milorada Dodika i Dragana Čovića teško je očekivati bilo kakvu reakciju Borjane Krišto. 

No, tu partnersku blokadu može razbiti Predsjedništvo BiH, smjenom Krišto. Naročito uz činjenicu da Cvijanović više ne može sa sigurnosti računati na dvotrećinsku podršku za veto u NSRs. Ako bi te podrške i bilo, na potezu je visoki predstavnik Schmidt, jer mu je zadaća čuvati Dejton, a funkcionalno Vijeće ministara je dejtonska kategorija. Isto se odnosi na EU i SAD jer blokade dvojca Dodik-Čović su Bosnu dovele na ivicu rata, a međunarodna zajednica se i dalje fokusira samo na pitanje Federacije BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...