GRLIĆ RADMAN IMA PUNE RUKE POSLA: 21 hrvatski državljanin zatražio evakuaciju iz Sudana

"Operacija izvlačenja koordinira se preko francuske i hrvatske ambasade u Kairu", kazao je Grlić Radman.

  • Regija

  • 23. Apr. 2023  

  • 0

Ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman rekao je u nedjelju da je evakuaciju iz ratom zahvaćenog Sudana zatražio 21 hrvatski državljanin od njih ukupno stotinjak u toj afričkoj državi, a proces će se odvijati preko francuske i hrvatske ambasade u Kairu, prenosi novinska agencija HINA.

"Dvojno državljanstvo ima njih 19 od 21, a dvoje samo hrvatsko", rekao je Grlić Radman za Hrvatski radio o grupi koja je zatražila pomoć da napusti Sudan gdje je sukob između regularne vojske i paravojnih snaga blokirao hiljade stranaca.

"Operacija izvlačenja koordinira se preko francuske i hrvatske ambasade u Kairu", kazao je Grlić Radman.

U sukobu ubijeno više od 400 ljudi

Vlade brojnih zemalja ulažu napore kako bi evakuirale svoje državljane te građane drugih zemalja ako je to moguće. Borbe su izbile u glavnom gradu Kartumu i drugim dijelovima zemlje 15. aprila, četiri godine nakon što je dugogodišnji autokrat Omar al-Bašir svrgnut u narodnoj pobuni.

Komandanti sudanske vojska i Snage za brzu podršku (RSF) isprva su bili saveznici koji su zajedno srušili al- Bašira 2021., ali su se posvađali tokom pregovora o formiranju civilne vlade i integracije RSF-a u oružane snage. U sukobu je do sad ubijeno više od 400 ljudi, a gotovo 4.000 je ranjenih.

Nekoliko pokušaja evakuacije provodi se preko Port Sudana na Crvenom moru, koji se nalazi oko 650 kilometara sjeveroistočno od Kartuma, odnosno oko 800 kilometara cestovnim pravcem. Osim u Kartumu, izvještaji o najgorem nasilju dolaze iz Darfura, zapadne regije na granici s Čadom u kojoj je izbio sukob 2003. godine i ostavio za sobom 300.000 mrtvih i 2.7 miliona raseljenih.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...