"STVARI BI MOGLE JOŠ VIŠE ESKALIRATI": Vojni analitičar Nedžad Ahatović upozorava da je Dodik već krenuo u secesiju

Prijetnja secesijom je prijetnja po stabilnost regiona. To se tako mora shvatiti i ne smije se potcjenjivati

  • Politika

  • 23. Apr. 2023  

  • 3

"Ugrožavanje Srbije se odnosi na ugrožavanje Srba na području Bosne i Hercegovine i Sjevernog Kosova. Srbija shvata ugrožavanje vlastite sigurnosti ukoliko se desi nešto što bi oni procijenili kao prijetnju nešto što se desi na teritoriju BiH ili Sjevernog kosova, apsolutno ne vodeći računa o međunarodno priznatim granicama i Kosova i BiH", kaže za Hayat vojni analitičar Nedžad Ahatović.

Milorad Dodik godinama nije politički već sigurnosni problem, i neki političari su to konačno shvatili. Prijetnja secesijom je prijetnja po stabilnost regiona. To se tako mora shvatiti i ne smije se potcjenjivati

"S obzirom da je on krenuo u secesiju i da je to već evidentno i on neće stati na povlačenju sudija Ustavnog suda i ostalim elementima koje on ima na raspolaganju on će ići do one granice dok Međunarodna zajednica ne interveniše", objašnjava Ahatović.

A druga opcija je da ga direktno spriječi a to će opet njemu ići u korist s obzirom na politiku koju on vodi a koja je komplementarna politici Moskve.

"Cilj je da se Bosni i Hercegovini onemogući ulazak u NATO. To je ono zbog čega se Dodik ovako ponaša.Srbija neće ostati po strani, to sebi politički ne smiju priuštiti jer Srpska pravoslavna crkva upravlja svim procesima. Ukoliko Vučić ne bi intervenisao, SPC bi ga označila kao nekog ko nije komplementaran u realizaciji Srpskog sveta", dodaje Ahatović.

"Srbija se aktivno počinje naoružavati od 2015.godine kada se OSCE povukao iz sporazuma o subregionalnoj kontroli naoružanja. Oni ne izlaze i ovog sporazuma kvantitativno, ali izlaze kvalitativno. Vojni je balans u regionu potpuno poremećen. Hrvatska ne može pratiti ono što Srbija radi. Šta bi se desilo da dođe do krize na Balkanu? Bilo bi kočnica i u djelovanju NATO-a. Rusija ima dobro izgrađenu strukturu na Balkanu i čeka mogućnost djelovanja kroz uslovljavanje. Situacija na Balkanu je jako opasna jer će Rusija kad tad željeti finalizirati svoj uloženi kapital i uticaj izgrađen na ovim prostorima. Dobro bi bilo da imamo plan odbrane i reakcije", tvrdi Ahatović.

"Onda je potrebno da Međunarodnom zajednicom u koordinaciji u skladu sa zakonima ove države napraviti odgovor na bilo kakvu vrstu krizne situacije. Očito ulazimo u period u kojem će se proitivati voilja kako nas, tako i Međunarodne zajednice da ostavimo državu BiH jedinstvenu u granicama priznatim iz 1992.”

Boji se Milorad Dodik reakcije Međunarodne zajednice na kako kažu, obračun sa korupcijom i kriminalom. I Dragan Čović i Milorad Dodik iza sebe imaju nedokazane afere korupcije i kriminala.

S obzirom da on nema novca da dalje finansira svoju vlast i da će biti propitivan preko pravosudnih organa i međunarodne zajednice , jedina njegova nada i spas je da se uklopi u ruske kombinacije koje se trenutno dešavaju i to će biti dalji njegov politički put", završava Ahatović.

Sve ovo zavisit će od Dodika, ali i reakcije domaćih i stranih institucija. Ako se reaguje brzo stvari se mogu brže riješiti, a ako ne bude, stvari bi mogle još više eskalirati.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...