ANALIZA DUŠANA JANJIĆA: „Nije slučajno ono što je Dodik uradio u Donjoj Gradini, ako se to dogodi imat ćemo haos na Zapadnom Balkanu…“

On skreće pažnju da nije slučajan eskalacija koju je pokazao Milorad Dodik u Donjoj Gardini.

  • Regija

  • 24. Apr. 2023  24. Apr. 2023

  • 2

Da li možda ima nešto što je Vučić obećao i nije izvršio prema SAD-u? Možda ima nešto trulo u komunikaciji Washington-Vučić. A to može biti vrlo opasno. Mogu samo cinično reći da su izjave EU pomogle Rusiji da je Putin vrlo zadovoljan, kaže za Danas Dušan Janjić , osnivač Foruma za etničke odnose, upitan o posljedicama nedjeljnih izbora na sjeveru Kosova, odnosno potezima Prištine, Beograda i međunarodne zajednice.

Janjić kaže da kada je riječ o Prištini oni nemaju što drugo nego da nastavi, odnosno da probaju uspostave administraciju novog gradonačelnika što će biti iznimno teško jer administracija nije samo jedan čovjek.

– S obzirom na to da po zakonima Kosova i Ustavu gradonačelnik ima veliku i odlučujuću vlast u raspodjeli sredstava dovest će se u pitanje njegova komunikacija sa svojom zajednicom. Očekujem vrlo ozbiljne političke i financijske tenzije i restrikcije, odnosno upotrebu budžeta kao sredstva za utjerivanje zajednice u integraciji. Plus tu je i rizik jer se u takvim situacijama ne zna što se može izroditi na bezbjednosnom planu – navodi on.

Kako dodaje, ono što se izvjesno zna, s obzirom na iskustvo lokalne skupštine, je da se predmeti od značaja za građane neće rješavati.

– Znači faktički u pravnom smislu čio život stoji. Nema sumnje da će se institucionalni vakuum proizvoditi, iako je Kurti upravo izbore organizirao da navodno nema instutucionalnog vakuma. Ako ga nije bilo, a mislim da jeste, on ga je sad produbio – objašnjava Janjić.

On ukazuje i na to da postoji i učinak o kojem već govore političari i građani sa Kosova, a to je neka vrsta revanša za Miloševićevu Srbiju, tačnije vraćanje na pozicije Miloševićeve Srbije samo sad u obrnutom smjeru.

– Dakle, jačanje osjećaja isključenosti i getoizacije Srba na sjeveru što je potpuno surotna logika normalizacije – kaže on.

Kada je riječ o potezima srpske strane, Srpske liste i ostalih, navodi se da ovo sigurno neće dovesti do oporavka i jačanja.

– Biće solidarnosti iz nužde. Mislim da je ona ovim završila, a kad će to Beograd shvatiti i reaguje to je pitanje. Da li će se ovo razdoblje iskoristiti za stvaranje neke vrste vanistiucionalne mobilizacije, vidjet ćemo ali sigurno je da će trajati par mjeseci – smatra Janjić.

– Koliko sam razabrao, ideja je da će Beograd finansijski pomoći. Nije se nikad reklo da će do kraja preuzeti finansiranje potreba srpske zajednice na sjeveru. Postoji mogućnost da se preko te pomoći potpuno obnovi paralelizam institucija koji je postojao sve vrijeme. A sada se on de fakto legalizuje, iako ne može pravno da se legalizuje i ne može da se legitimira – uočava Janjić.

– Potpuno kao farsa djeluje stavljanje na dnevni red Savjeta Evrope članstva Kosova, u momentu kada su prava jedne manjine, albanske i bošnjačke okrenute protiv regionalne većine, a Vijeće Evrope se bavi ljudskim i manjinskim pravima – ukazuje Janjić.

On smatra da je ovo prilika da se dobije novo savezništo za regionalnu autonomiju Srba na sjeveru kao izlazna varijanta.

– Nešto što je bilo u Mostaru, Istočnoj Slavoniji, a to znači da bi se održavala neka vrsta mješovitog sistema sa pravom da se za deset do 15 godina obavi referendum. Da li Vučić za to ima hrabrosti ne znam. Ali da bi to povukao, mora da ima jasniji odnos prema saradnji sa zapadom. Brinu njegove izjave pogotovo ove iz Donje Gardine – skreće pažnju Janjić.

– Ovo je zaista neuobičajeno. Sa stanovišta bilo koje analize, ovi izbori nisu do kraja ni legalni. Jesu sa stanovišta formalno-pravnog u odnosu na zakonodavstvo Kosova i načina kako se popunjavaju institucije. Ali postoj i nešto što je ratifikovao u Skupštini Kosova a to je Briselski sporazum i postoji nešto što je osnova Ustava Kosova, a to je Ahtisarijev plan. U svim tim dokumentima se kaže da se preko lokalnih izbora na sjeveru ide ka integraciji Srba u kosovske instutucije. Ne Albanaca i Bošnjaka, Srba. Tu se krši taj pravni temelj – pojašnjava on.

Prema njegovoj procjeni, bezbjednosne tenzije su sada moguće u svakom satu i momentu, pri isplatama doprinosa i plata, jer gradonačelnici moraju da odluče da li plaćaju onima koji su izašli iz institucija ili ne.

– Mogu samo cinično da kažem da su izjave EU u ovom momentu toliko pomogle Rusiji da je Putin vrlo zadovoljan, jer su mu otvorili potencijalni front. Prvo za međunarodnu diskreditaciju Zapada kao nedemokratskog i drugo kao efikasnu mogućnost ubacivanja u situaciju. Stalno mislim da Lajčak i ostali zaboravljaju da je tu i Crna Gora, Srbija i Republika Srpska – ukazuje Janjić.

On skreće pažnju da nije slučajan eskalacija koju je pokazao Milorad Dodik u Donjoj Gardini.

– Ili je moguće da se upravo to htjelo. Da se dođe do izuzetne tenzičnosti i da se onda nekom magijom i ne znam kojim sredstvima tu raščiste pitanja paravojske i nelojalnosti Srbije. Možda ima nešto što mi ne znamo. Da li možda ima nešto što je Vučić obećao, obvezao se i nije izvršio prema SAD-u. Nijemci i Francuzi ovo su gurali od početka. Amerikanci su nekoliko puta odlagali. Možda ima nešto trulo u komunikaciji Washington-Vučić. A to može biti vrlo opasno. Jer dva tri puta okretati brod, pa makar iu mjestu, što Vučić već radi, na kraju potopi brod. A taj brod je Srbija i Zapadni Balkan. Ako se taj brod potopi mi imamo haos na Zapadnom Balkanu iu Srbiji – zaključuje Janjić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...