ZAVRŠEN SASTANAK HDZ-A I "OSMORKE" S MURPHYJEM I SATTLEROM: Schmidt će nametnuti odluku

"Već je šest mjeseci prošlo. Ja sam uvjeren da ćemo mi do kraja ove sedmice imati vanrednu sjednicu Zastupničkog doma i imenovanje vlade", rekao je Dragan Čović

  • Politika

  • 24. Apr. 2023  

  • 2

U rezidenciji Delegacije Evropske unije u Sarajevu održan je sastanak predstavnika HDZ-a BiH i stranaka "Osmorke" sa američkim ambasadorom u Bosni i Hercegovini Michaelom Murphyem i šefom Delegacije EU u BiH Johannom Sattlerom.

Na sastanku je razgovarano o aktuelnoj političkoj situaciji i nastavku formiranja vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Čović je rekao da su "s Murphyjem i Sattlerom priajteljski razgovarali o tome kako je krajnje vrijeme da završe priču o federalnoj vladi".

"Već je šest mjeseci prošlo. Ja sam uvjeren da ćemo mi do kraja ove sedmice imati vanrednu sjednicu Zastupničkog doma i imenovanje vlade. Vjerujem da će partneri koji su dogovorili i potpisali sporazum držati se onoga što se dogovorili. Tako da sutra ćemo imati još jako puno razgovora ovdje sa kolegama iz "Osmorke" i predstavnicima međunarodne zajednice. Što se tiče HDZ-a vrlo jasno i nedvosmisleno, mi smo potpisali taj sporazum i mi ćemo ići da se on provede do kraja i očekujemo da svi drugi partneri koji su bili oko ovog projekta, kako smo Vijeće ministara završimo i Vladu FBiH - rekao je Čović dodajući kako je rekao da "nije dobro da izađemo iz ove sedmice bez Vlade FBiH".

Predsjednik HDZ-a je rekao "da su previše vremena potrošili, da puno toga stoji, da je previše nadležnosti na nivou FBiH".

"Mislim da je vrijeme da zajedničkim snagama uz pomoć međunarodne zajednice ovo to sad završimo - naglasio je on, poručujući da "misli da imaju parlamentarnu većinu, a o rješenjima ovdje nije bilo govora".

"Ja sam uvjeren da će partneri pratiti ovo i da neće spinovi razdijeliti ono što smo dogovorili - rekao je Čović.

Komentirao je i najave Dodika da će rasporediti policiju na "međuentitetsku liniju" i utjecaj tih izjava na rad većine na državnom nivou".

"Ne znam šta ko govori i u koje svrhe, parlamentarna većina na nivou Vijeća ministara će raditi bolje nego do sada", zaključio je Čović.

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić je kazao da su danas razgovarali oko toga "da li je ovo u prijateljskom okruženju parlamentarna većina HDZ i "Sedmorka" koja je ostala, idemo li u konstituisanje Vlade".

"Jasno je da će Schmidt donijeti odluku, pa da vidimo šta će se dešavati. Ništa se spektakularno danas nije desilo. Vrlo je jasno da nećemo dopustiti blokadu i da idemo u tom pravcu. Ono što visoki predstavnik donese, bitno je da bude rješenje za budućnost, jer ćemo ozbiljnije sjesti da dogovorimo rješenje. Ako ostane na ad hoc rješenju, ostalo će biti sve iz šupljeg u prazno. Smatram da se može osigurati parlamentarna većina u Zastupničkom domu, ali ko god nam se pridruži dobro je došao", poručio je Nikšić.

Predsjednik NES-a Nermin Ogrešević rekao je da su danas prezentirali svoje stavove.

"Zadnjih mjeseci smo obavijestili javnost kako vidimo rješavanje pitanja ustavne krize. Naš stav je jasan – da nismo za ad hoc rješenja, nego smo za rješenja koja će značiti suštinska rješenja. Pitanje Ustava je pitanje od općeg i javnog interesa i ne može se definirati samo na nivou stranaka", kazao je Ogrešević.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...