„HEJ, ČOVJEČE, PRESTANI LAGATI…“: Borenović razotkrio Dodika, vožd iz Laktaša uhvaćen na djelu…

-Duboko žalimo zbog ishoda navedenog glasanja. Za Republiku Srpsku, njen narod, institucije i lidere, Kosovo i Metohija je sastavni i neotuđivi dio Republike Srbije, rekao je Dodik.

  • Mini market

  • 25. Apr. 2023  

  • 2

Burne reakcije nakon novog pokušaja obmanjivanja javnosti od strane predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika.

Nakon Dodikovog istupa, oglasio se lider PDP-a Branislav Borenović.

--Ej čovječe, prestani lagati. Taj ambasador BiH pri Misiji u Savjetu Evrope uopšte nije bio prisutan danas na glasanju, otišao za Sarajevo.

Zato je glasala ovlaštena tvoja zamjenica iz reda srpskog naroda, koju si ti na prijedlog SNSD poslao u Strazbur, poručio je Borenović.

Podsjetimo, Milorad Dodik kazao je da su Srbi u Republici Srpskoj svjedoci stalnog kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH, a najnoviji slučaj koji ide u prilog ovoj tvrdnji jeste glasanje u Vijeću Evrope o Kosovu.

Dodik je kazao da stalno i ponavljano antidejtonsko, neustavno i antisrpsko ponašanje ambasadora, kojim se zaobilaze utvrđene ustavne procedure i daju instrukcije bazirane na ličnim procjenama, neprestano nanose štetu kako Srbima u BiH, tako i u regionu.

– Pomenuto glasanje je obavljeno prema jednostranoj instrukciji ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedina Konakovića, bez procedure i saglasnosti Predsjedništva, dakle tajno, mimo utvrđenih procedura. Ambasador koji je glasao ne dolazi iz reda srpskog naroda pa prema tome možemo govoriti samo o zloupotrebi položaja i procedura, što je postala uobičajena praksa hrvatskih i bošnjačkih diplomata, kazao je Dodik.

-Institucije i lideri iz Republike Srpske godinama se bore protiv navedene antidejtonske prakse koja nanosi ogromnu štetu svima na koje se uopšteno ili u pojedinačnim slučajevima odnosi.

Duboko žalimo zbog ishoda navedenog glasanja. Za Republiku Srpsku, njen narod, institucije i lidere, Kosovo i Metohija je sastavni i neotuđivi dio Republike Srbije, rekao je Dodik.

Na jučerašnjoj vanrednoj sjednici Komiteta ministara prihvaćen je zahtjev Prištine za članstvo u Vijeću Europe. Zahtjev je proslijeđen u dalju proceduru u Parlamentarnu skupštinu ove organizacije.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...