U ORGANIZACIJI AMERIČKE I BRITANSKE AMBASADE: Vlast RS kao bojkotuje energetski samit u Neumu

Delegat SDS-a u Domu naroda BiH i član Zelenog kluba u Parlamentu BiH Želimir Nešković jedini je učesnik Samita iz RS.

  • Ekonomija

  • 26. Apr. 2023  

  • 0

Energetski samit u BiH u Neumu počeo je danas bez predstavnika institucija iz RS i predstavnika vladajućih stranaka u institucijama BiH koji su najavili bojkot ovog događaja zato što su njegovi organizatori američka i britanska ambasada u Bosni i Hercegovini.

Delegat SDS-a u Domu naroda BiH i član Zelenog kluba u Parlamentu BiH Želimir Nešković jedini je učesnik Samita iz RS.

"Učestvujem na ovogodišnjem samitu, kao i na svim dosadašnjim i učestvovaću kao panelista na panelu o energetskoj tranziciji. Žao mi je što neće učestvovati drugi predstavnici iz RS. Zaista mi je žao što neće učestvovati i što su odlučili da neka dnevno-politička pitanja stave ispred pitanja važnih za budućnost RS", kaže Nešković za CAPITAL.

On dodaje da je prisustvo ovom i ovakvim događajima dobro za RS i za energetiku RS.

„Možemo razgovarati o brojnim značajnim pitanjima koja nas tište, kao i o obavezama RS, FBiH i Brčko Distrikta na putu ka Evropskoj uniji i pitanjima iz oblasti energetike kojima smo se obavezali u ranijem periodu“, kaže Nešković.

Podsjećamo, nakon što je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac izjavio da neće učestvovati na samitu, učešće su otkazali i predstavnici Ministarstva energetike i rudarstva RS, Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost, kao i svih ostalih institucija iz RS.

„Politika koju zastupam u zajedničkim institucijama na nivou Bosne i Hercegovine bazirana je isključivo na stavovima institucija RS i od toga ne odstupam ni milimetar. Ne želim da učestvujem u događajima u kojima dominantnu ulogu imaju ambasade SAD i Velike Britanije, prvenstveno zbog njihovog malignog uticaja na politička pitanja u Bosni i Hercegovini i činjenice da se jasno i nedvosmisleno svrstavaju na jednu stranu“, rekao je Košarac.

Uprkos tome, Energetski samit organizuje se pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Državne regulatorne komisije za električnu energiju, Regulatorne komisije za energetiku RS i Regulatorne komisije za energiju Federacije Bosne i Hercegovine.

Uvodničar na prvom panelu „Energetski sektor BiH: Između tranzicije i energetske krize“ je Admir Softić, pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa koji je juče novinarima održao prezentaciju Nacionalnih energetskih i klimatskih planova (NECP).

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...