ŠTA JOŠ DONOSE SCHMIDTOVE IZMJENE IZBORNOG ZAKONA: Podmićivanje na izborima kažnjavat će se zatvorom

Podmićivanje na izborima i dužnosti koje se finansiraju iz javnih sredstava

  • Politika

  • 27. Apr. 2023  

  • 2

Visoki predstavnik Christian Schmidt donio je danas i odluku o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, Krivičnog zakona Federacije BiH i Krivičnog zakona RS koji se odnose na krivično djelo podmićivanja na izborima.

Zakon o izmjenama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine

Član 1

(Novi član 219b)

U Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine (Službeni glasnik BiH br. 3/03, 32/03, 37/03, 54/04, 61/04, 30/05, 53/06, 55/06, 32/07 , 8/10, 47/14, 22/15, 40/15, 35/18 i 46/21) iza člana 219a dodaje se novi član 219b koji glasi:

Podmićivanje na izborima i dužnosti koje se finansiraju iz javnih sredstava

Član 219b

(1) Ko traži ili uzima, direktno ili indirektno, novac ili bilo koji finansijski instrument ili drugu vrijednost ili drugu materijalnu ili nematerijalnu korist ili prednost ili uslugu ili bilo kakvu vrstu poticaja za sebe ili za drugoga, uključujući pravno lice, ili ponudi ili obeća takvu korist ili prednost ili poticaj za sebe ili za drugoga, uključujući pravno lice, kako bi učinio nešto što inače ne bi učinio u toku neke službene ili buduće službene dužnosti, u zakonodavnom, izvršnom, sudskom, upravnom ili bilo kojem organu koji se u cijelosti ili djelimično finansira javnim sredstvima na nivou Bosne i Hercegovine, ili koji posreduje u takvom pasivnom podmićivanju, kaznit će se kaznom zatvora od jedne do deset godina i novčanom kaznom.

(2) Ko traži ili uzima, direktno ili indirektno, novac ili bilo koji finansijski instrument ili drugu vrijednost ili drugu materijalnu ili nematerijalnu korist ili prednost ili uslugu ili bilo koju vrstu poticaja za sebe ili za drugoga, uključujući pravno lice, ili ponudi ili obeća takvu korist ili prednost ili poticaj za sebe ili za drugoga, uključujući pravno lice, kako bi učinio nešto što inače ne bi učinio u službenoj dužnost ili budućoj službenoj dužnosti, u zakonodavnom, izvršnom, sudskom, upravnom ili bilo kojem organu koji se u cijelosti ili djelimično finansira javnim sredstvima na nivou Bosne i Hercegovine, ili koji posreduje u takvom pasivnom podmićivanju, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina i novčanom kaznom.

(3) Ko god nudi, obećava ili daje, direktno ili indirektno, novac ili bilo koji finansijski instrument ili drugu vrijednost ili drugu materijalnu ili nematerijalnu korist ili prednost ili uslugu ili bilo kakvu vrstu poticaja, nekom licu, a za to lice ili drugog, uključujući pravno lice, koje može iskoristiti službenu ili buduću službenu dužnost u zakonodavnoj, izvršnoj, sudskoj, upravnom ili bilo kojem organu koji se u cijelosti ili djelimično finansira iz javnih sredstava na nivou Bosne i Hercegovine, da učini nešto što inače ne bi uradio ili da ne učini nešto što bi inače učinio, ili ko posreduje u takvom aktivnom podmićivanju, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina i novčanom kaznom.

(4) Ko god nudi, obećava ili daje, direktno ili indirektno, novac ili bilo koji finansijski instrument ili drugu vrijednost ili drugu materijalnu ili nematerijalnu korist ili prednost ili uslugu ili bilo kakvu vrstu poticaja, nekom licu, a za to lice ili drugog, uključujući pravno lice, koje može iskoristiti službenu ili buduću službenu dužnost u zakonodavnoj, izvršnoj, sudskoj, upravnom ili bilo kojem organu koji se u cijelosti ili djelimično finansira iz javnih sredstava na nivou Bosne i Hercegovine, da učini nešto što bi inače uradio ili da ne učini nešto što inače ne bi učinio, ili ko posreduje u takvom aktivnom podmićivanju, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine i novčanom kaznom.

(5) Ko u vršenju službene dužnosti u zakonodavnom, izvršnom, sudskom, upravnom ili bilo kojem organu koji se u cijelosti ili djelimično finansira iz javnih sredstava na nivou Bosne i Hercegovine kako bi učinio nešto što inače ne bi učinio, da to nije zbog novca ili finansijskog instrumenta ili druge vrijednosti ili druge materijalne ili nematerijalne koristi ili koristi ili usluge ili drugog poticaja za sebe ili za drugoga, uključujući pravno lice, bez obzira na to kada je takav neprikladan poticaj primljeno ili obećano, kaznit će se kaznom zatvora od jedne do deset godina i novčanom kaznom.

(6) Krivična djela iz ovog člana postoje bez obzira na to da li učinilac iz st. (1), (2) i (5) ili lice koje je učinilac iz st. (3) i (4) ovog člana želio navesti nije bio kvalifikovan za djelovanje jer još nije preuzeo dužnost ili nije imao nadležnost, ili iz bilo kojeg drugog razloga.

(7) Za krivična djela iz stava (1) do (5) izriče se mjera sigurnosti zabrane vršenja dužnosti iz stava (1) do (5) ovog člana.

(8) Novac ili finansijski instrument ili druga vrijednost ili korist ili drugi poticaj iz stava (1) do (5) ovog člana oduzima se.

(9) imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnih djela iz st. (1) do (5), prihod, dobit ili druga korist proistekla iz te imovinske koristi i svaka druga korist proistekla iz vrijednosti ili koristi ili prednosti ili usluge ili drugi podsticaj iz stava (1) do (5) ovog člana oduzet će se.

(10) U skladu sa čl. 113. i 114. ovog zakonika, kazne za krivična djela iz st. (1) do (5) ovog člana povlače kao pravne posljedice osude:

– prestanak službene dužnosti u zakonodavnom, izvršnom, drugom upravnom ili sudskom organu ili službi ili organu koji se u cijelosti ili djelimično finansira javnim sredstvima na nivou Bosne i Hercegovine, te prestanak radnog odnosa; oduzimanje odlikovanja; zabrana obavljanja službene dužnosti u zakonodavnoj, izvršnoj, sudskoj, upravnoj ili bilo kojem organu koji se u cijelosti ili djelimično finansira javnim sredstvima na nivou Bosne i Hercegovine, u trajanju od pet godina od dana izdržavanja kazne pomilovan ili amnestiran, ili je zastario; i zabrana obavljanja službene dužnosti u zakonodavnoj, izvršnoj, sudskoj, upravnoj ili bilo kojem organu koji se u cijelosti ili djelimično finansira iz javnih sredstava na nivou Bosne i Hercegovine, u trajanju od pet godina od dana izdržavanja kazne, pomilovan ili amnestiran, ili je zastario.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...