PROFESOR ZLATKO HADŽIDEDIĆ: "Schmidt vodi BiH u krah države, ovo je trenutak za povratak Ustava Republike BiH!"

"Schmidt srušio i izigrao kompletan pravni i politički sistem u Bosni i Hercegovini", kaže on.

  • Politika

  • 28. Apr. 2023  

  • 6

Povodom najnovijih odluka Visokog predstavnika Christiana Schmidta čiji je cilj, kako je jučer saopćeno, prije svega deblokada formiranja Vlade Federacije BiH za portal Radiosarajevo.ba je govorio prof. dr. Zlatko Hadžidedić, ugledni bh. politolog, ekspert za međunarodne odnose i univerzitetski profesor.

Schmidt je srušio Dejtonski sporazum

Profesor Hadžidedić je među prvima je mjesecima upozoravao na dramatične okolnosti u kojima se nalazi država BiH.

"Još u oktobru prošle godine govorio sam da je Christian Schmidt svojim odlukama od 2. oktobra 2022. godine praktično srušio kompletan Dejtonski mirovni sporazum, upuštajući se u izmjene ustavne strukture ove države na koje kao Visoki predstavnik nike imao nikakvo pravo“, kaže Hadžidedić.Nažalost, dodao je, tokom ovih skoro sedam mjeseci političke snage u Federaciji, te pravne i akademske strukture u ovom dijelu zemlje, nisu ni pomišljale da se pridruže takvoj dijagnozi stanja, nego su radije pristajale na stvaranje izvršne vlasti na svim nivoima na osnovu Schmidtovih protivustavnih odluka.

"Sada, kada je Schmidt samo potvrdio svoju spremnost da prekraja ustavne strukture, i još jednom potvrdio namjeru da djeluje mimo Dejtonskog mirovnog sporazuma, te da arbitrarno organizira izvršnu vlast tako da HDZ BiH u njoj stekne vječiti monopol, sada to odjednom postaje problem i mnogi shvataju da je Schmidt srušio i izigrao kompletan pravni i politički sistem u Bosni i Hercegovini", upozorio je poznati bh. intelektualac

Ipak, dodaje, uprkos komentarima gdje se pojavljuju kritike ovih odluka, za sada se ne pojavljuju glasovi spremnosti da se Schmidtov legitimitet i legalitet dovedu u pitanje, i da se ponište i ove sadašnje odluke, i one od 2. oktobra.

Građanski otpor

"Sa svoje strane, ja mogu reći koje su pravne opcije preostale građanima ove zemlje. Međutim, dok se ne pojavi kritična masa građanskog otpora, bespravno stanje koje je stvorio Schmidt će ostati na snazi i odvesti ovu zemlju u potpuno bezakonje i totalni krah države i društva. Dakle, jedini način da Dejtonski mirovni sporazum i Dejtonski ustav ostanu na snazi jeste poništenje svih Schmidtovih odluka i njegova smjena, te dovođenje novog Visokog predstavnika, s obzirom da je Visoki predstavnik dio ovog Mirovnog sporazuma i iz njega izvedene ustavne strukture Bosne i Hercegovine", kazao je.

Smatra da ovaj proces mogu i moraju pokrenuti građani Bosne i Hercegovine.

"A prijedlog za smjenu Schmidta i prijedlog novog kandidata za Visokog predstavnika formalno bi trebalo da dođe od Vijeća za implementaciju mira i bude upućeno ka Savjetu bezbjednosti UN, koji bi onda imenovao novog Visokog predstavnika, s obzirom da je Schmidt u Sarajevo došao bez takvog imenovanja, te je zapravo i do sada bio bez legaliteta, što je razlog više za njegovu smjenu“, pojasnio je.

Druga opcija, kaže prof. Hadžidedić, s obzirom da je Schmidt srušio kompletnu ustavnu strukturu stvorenu Dejtonskim mirovnim sporazumom, jeste povratak na Ustav Republike Bosne i Hercegovine, u skladu sa Ustavnim zakonom koji je Parlament Republike Bosne i Hercegovine donio 12. decembra 1995., i kojim je legalizirana izmjena ustavnog poretka države putem Mirovnog sporazuma.

Srbija i Hrvatska

"U ovom Ustavnom zakonu predviđen je povratak na Ustav Republike Bosne i Hercegovine ukoliko se u praksi Dejtonski mirovni sporazum ne bude provodio. Iako, naravno, i do sada mnogi aspekti Dejtonskog sporazuma nisu bili provođeni, a prije svega Aneks 7, sada je Schmidt srušio ovaj pravni akt u cjelini i povratak na Ustav Republike Bosne i Hercegovine trebalo bi da bude jedina pravno utemeljena opcija", ističe Hadžidedić.

Prema njegovim riječima, naravno, i o tome bi trebalo da se izjasni Parlament Bosne i Hercegovine, ali građani bi trebalo da izvrše pritisak na Parlament sa zahtjevom da Parlament poštuje svoje obaveze u skladu sa pomenutim Ustavnim zakonom.

"Ovo su pravne opcije koje građanima Bosne i Hercegovine stoje na raspolaganju. Međutim, ukoliko se ne pojavi volja za građanskim otporom i pritiskom, i kritična masa građana koji će u tom pravcu djelovati, bojim se da je Christian Schmidt zapečatio sudbinu ove države, te da će ona postupno da klizi u pravcu totalnog bezakonja, a zatim i u pravcu potpadanja pod kontrolu Srbije i Hrvatske", zakjučio je prof. Hadžidedić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...