MUTNE RABOTE NA ISTOKU BOSNE: Požar nije progutao lažne diplome, sloga snahe i svekrve otkriva univerzitetske tajne…

Kad vatra nije učinila svoje, krenulo se s pričom da je dio dokumentacije nestao nakon otkaza bivšeg generalnog sekretara.

  • Društvo

  • 29. Apr. 2023  

  • 0

Na Skupštini BPK Goražde pokrenuta inicijativa kojom se pozivaju sve nadležne institucije da provjere poslovanje Internacionalnog univerziteta u Goraždu zbog sumnji da se trguje s lažnim diplomama. Povod su, kako kaže zastupnik SBiH Damir Žuga klevete koje je pismenim putem premijeru BPK Goražde dostavila "takozvana" glavna menadžerica univerziteta.

Dugačko pismo je Edina Brutus, koja se predstavlja kao glavna menadžerica IUG-a, poslala premijeru BPK Goražde. U njemu je optužila brojne političare u BPK Goražde, ali i službenike ministarstva obrazovanja za ucjene, iznudu novca. Pismo je poslano u trenutku kada se u medijima uveliko piše o izdavanju lažnih diploma s ovog univerziteta na kojem je "slučajno" došlo i do požara.

 - Oštro demantujem sve navode iz pisma koje mi je pokazao premijer, koji je kao odgovoran čovjek tražio da se očitujem po optužbama u pismu od takozvane menadžerice IUG-a, a poslije mi ga i dostavio u skladu sa Zakonom o slobodi pristupa informacijama radi podizanja tužbe za klevetu. Dokumente koji dokazuju suprotno od navedenog u pismu već sam skupio i moj tužbeni zahtjev za klevetu neće biti mali i uopšte nemam dilemu da li ću istu dobiti. Sud je mjesto gdje ćemo o tome raspravljati. Sa presudom ću upoznati i Skupštinu jer su i pojedine kolege dijelile isto pismo želeći urušiti ugled i dostojanstvo moje, ali i uposlenika u ministarstvu obrazovanja, istakao je Žuga.

Odgovorno je ustvrdio da kao nekadašnji ministar obrazovanja sa uposlenicima tog ministarstva nikada nije izlazio van ustavne i zakonom predviđene nadležnosti i pozvao nadležne institucije da provjere tačnost optužbi da se na IUG-u radi nezakonito o čemu su pisali i mediji u BiH.

S druge strane Brutus se za sada ne trudi previše da demantuje tvrdnje o nezakonitostima na univerzitetu. Umjesto argumenata pokušava različitim vrstama pritiska uticati na nanadležne, ali i one koji su se usudili javno progovoriti o onome što se dešava na ovoj visokoškolskoj ustanovi. Kao francuska sobarica se ponašao suvlasnik univerziteta ugledni stomatolog iz Konjica Emir Duranović sve dok nije iscurila diploma stomatologije koja kao integrisani program prvog i drugog ciklusa nikada nije zaživila niti je bilo nastave. Šta se i kako studiralo najbolje zna bivša dekanesa zdravstvenih studija Suada Heljić. To Duranovića ipak nije previše zabrinulo baš kao ni kreket žaba na davno napuštenom i zapuštenom gradilištu, u centru grada,  gdje je obećavana zgrada univerziteta, što je možda i najrealnija slika stanja na ovoj visokoškolskoj ustanovi.

Prema pisanju Žurnala sa ovog fakulteta je izdata diploma doktora stomatologije Stanislavi Žunić iz Novog Sada, koju je potpisao dekan Sead Mačkić i to ubrzo nakon što je preuzeo ovu funkciju, te v.d rektor Šefket Krcić iako se u sudu još uvijek kao ovlaštena osoba vodi Hajriz Bećirović za kojeg u IUG-u tvrde da je sam podnio ostavku. A upravo Bećirović svojim dopisima nadležnim institucijama tvrdi da se pod dirigentskom palicom glavne menadžerice i njene snahe Elme Brutus na kojoj se vodi dio vlasništva IUG nakon dobijanja akreditacije prestaje poštovati standarde i norme propisane istom, ali i licencom izdatom od strane BPK Goražde.

Mutni poslovi na IUG-u postali su predmet interesovanja istražnih agencija, a aktivirale su se i kantonalne inspekcijske službe kojima je prijavljeno da IUG nema dovoljan broj profesora za studijske programe. I to nije sve. Upitno je ima li potrebne labaratorije za studij medicine, kao i provjera da li je još uvijek validan ugovor sa KCUS -om bez kojeg ne bi bilo moguće imati ovaj studijski program. 

Prema saznanjima portala Ljudski.ba inspekcijski nadzor se obavlja otežano jer na IUG-u nema potrebne dokumentacije. Na IUG-u je tokom vikenda krajem marta izbio požar, ali je brzom intervencijom vatrogasaca isti ugašen. Iz izvora bliskih tužilaštvu BPK Goražde saznaje se da je tom prilikom načinjena manja materijalna šteta, te da ništa od dokumentacije nije izgorilo, niti je uništeno gašenjem požara. Interesantno je kako je glavna menadžerica prije toga više puta izjavljivala da bi najbolje bilo zapaliti univerzitet. Tokom uviđaja nadležni su insistirali da Brutus, koja tog vikenda nije po običaju otišla u Sarajevo, bude prisutna tokom uviđaja.

Kad vatra nije učinila svoje, krenulo se s pričom da je dio dokumentacije nestao nakon otkaza bivšeg generalnog sekretara. On je MUP-u BPK rekao da nije odnio ništa od dokumentacije.

Nešto od onoga što fali ipak se počelo pojavljivati. Nečijim nemarom isplivala je istrgnuta stranica matične knjige u kojoj je kao diplomirani magistar menadžmenta zaveden Zlatko Kolaković, uposlenik BPK Goražde zbog kojeg je ranije podnesena prijava jer postoji sumnja da je riječ o lažnoj diplomi. Ispod njegovog imena je ime Marije Radojičić koja je također diplomirala menadžment. Kod nje su vidljive ispravke na datumima kojima se evidentira preuzimanje diplome. Prema odbačenoj evidenciji Marija je čekala 2,5 godina da preuzme diplomu.

I dok su studenti u prostorima gdje se trebaju držati predavanja i ispiti teško mogu sresti, čini se da je prekogranična saradnja sa Srbijom i zemljama regiona izuzetno aktivna. Za sada tamo bez kontrole prelaze diplome, piše Ljudski.ba.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...