REISUL-ULEMA HUSEIN EF. KAVAZOVIĆ: "Želimo multietničku modernu državu Bosnu i Hercegovinu, uspostavljenu na principima demokratije i vladavine prava"

Istakao je da Bošnjaci-muslimani, kao najbrojnija skupina građana ove zemlje, da bi uspješno obavljali javne poslove, moraju pokazati i najveću odgovornost. 

  • Vijesti

  • 29. Apr. 2023  

  • 11

Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović poručio je danas da politički predstavnici svih naroda i građana u Bosni i Hercegovini trebaju krajnje odgovorno raditi na prevazilaženju trenutne društvene krize u kojoj se nalazi Bosna i Hercegovina.

„Izlaskom iz te krize, zapravo, tek se otvaraju ekonomski i socijalni izazovi koji stoje pred politikama, koje su dužne da preuzmu odgovornost osiguranja povoljnijeg ambijenta za život, prije svega mladih ljudi, kako bi se zaustavio odlazak najkvalitetnijeg dijela stanovništva ove zemlje“, kazao je reisul-ulema tokom održavanja današnje konstituirajuće sjednice novog Sabora Islamske zajednice.

Istakao je da Bošnjaci-muslimani, kao najbrojnija skupina građana ove zemlje, da bi uspješno obavljali javne poslove, moraju pokazati i najveću odgovornost. 

ŽIVOT PRIJATAN SVIM GRAĐANIMA

„Mi smo ovdje u Bosni i Hercegovini, više nego igdje u svijetu, obavezni pokazati da smo spremni i sposobni graditi društveni ambijent koji je prijatan za život svim građanima i narodima ove prelijepe zemlje. Zato podsjećam s ovog mjesta sve one koji obavljaju javne poslove i funkcije, a koji se pozivaju na vjeru u Jednog Boga, da su obavezni da marljivo i predano rade; izvršavaju svoje obaveze; da se obrazuju i usavršavaju u svojoj struci; da ne uzimaju ono što im po pravdi i pravu ne pripada; da ne uzurpiraju tuđa prava; da ne lažu i ne obmanjuju; da pomažu druge i budu solidarni s drugima. Samo tako ćemo biti vjerodostojni u svom narodu i biti primjer dugim građanima, da s nama zajedno grade bolje i pravednije društvo i modernu i snažnu Bosnu i Hercegovinu“, kazao je, između ostalog, reisul-ulema.

Dodao je da je 'naša sudbina da živimo u nemirnim vremenima i na granicama susretanja i preplitanja Istoka i Zapada.

"Društvene prilike u kojima živimo često nam nisu naklonjene. Neprestano se suočavamo s prijetnjama koje mogu ugroziti mir i dovesti u pitanje našu teško stečenu slobodu. Prije skoro tri decenije smo prihvatili mir,
žrtvujući pravdu i pravično rješenje za našu domovinu. Prihvatili smo taj mir s vjerom da smo time dobili šansu da u miru s drugim narodima i građanima ove zemlje gradimo pravedne unutrašnje odnose, na temelju
vladavine prava i slobode za svakog pojedinca i svaki kolektivitet u Bosni i Hercegovini. Uz Božiju milost i hrabrošću patriota koji su branili ovu zemlju, dobili smo slobodu. Njena cijena je bila visoka.

Desetine hiljada šehida i drugih patriota, koji su žrtvovali svoje živote, zalog su mira i slobode za sve narode i građane naše domovine. Ovo je vrijeme kada treba jasno da kažemo, sebi i drugima, da su životi svakog od nas garancija cjelovitosti, nezavisnosti i suvereniteta naše domovine, kao i slobode i pojedinačnih i kolektivnih prava svakog njenog građanina na svakom pedlju ove lijepe zemlje.

Svjedoci smo da već duže vrijeme drugi pokušavaju da govore u naše ime i da nam podmeću i tumače naše namjere i opredjeljenja. Mi neprestano moramo ponavljati svoje opredjeljenje i narodnu agendu. To činimo javno i transparentno. Nemamo nikakvih skrivenih namjera ili non-papera. Ne prihvatamo nikakva imputiranja, niti sa Istoka niti sa Zapada. Mi smo samosvojan, autentičan evropski narod, duboko ukorijenjen u evropskom tlu, s evropskim identitetom i tradicijom, ništa manje vrijednom u odnosu na druge evropske narode. Mi smo muslimani, sa svojom autentičnom tradicijom življenja islama, u zajedništvu s drugim vjerama i tradicijama. Nas zajedničkom životu, miru i toleranciji, niko ne treba podučavati", kazao je Kvazaović dodajući da bi drugi bi mogli od nas o tome učiti.

Napomenuo je da su, kao zajednica muslimana, istodobno politički jasno i bezrezervno opredijeljeni za demokratsko sekularno uređenje države, po načelima modernih zapadnih demokratskih država.

"Mi želimo multietničku, multikonfesionalnu modernu državu Bosnu i Hercegovinu, uspostavljenu na principima demokratije i vladavine prava. Želimo da se u takvoj Bosni i Hercegovini poštuju sve religije podjednako, kao
i prava svakog čovjeka, na temelju evropskih principa o pravima i slobodama svakog pojedinca. O unutrašnjem uređenju Bosne i Hercegovine naše politike treba da se dogovaraju. Ono oko čega nema razgovora i nema dogovaranja jeste cjelovitost i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, i njen demokratski i multietnički karakter.

Mi vjerujemo da ova zemlja ima dovoljno prijatelja i na Istoku i na Zapadu koji podržavaju ovakva naša opredjeljenja. Odlučno odbacujemo da bilo koji dio ove zemlje pripada bilo kojem narodu ekskluzivno, niti bilo kojoj politici ili ideološkom svjetonazoru. Svaka njena stopa, svaka rijeka i planina, svaki grad i svaki spomenik kulture podjednako pripadaju svakom njenom građaninu. Naša vizija Bosne i Hercegovine jeste da Gazi Husrev-begova džamija, Baščaršija, Žitomislići, Samostan u Fojnici, Bobovac, Gošćanski stećak i svi drugi sakralni i kulturni spomenici podjednako pripadaju svim građanima ove zemlje.

LAŽNE AGENDE

O ovome moramo stalno govoriti, jer smo prinuđeni. Nama se stalno podmeću i imputiraju druge lažne agende, koje su uglavnom usmjerene prema nama, jer smo kao muslimani navodno problem, ne samo normalnom uređenju i razvoju Bosne i Hercegovine nego i stabilnosti okruženja i Evrope.

Islamska zajednica ima dobre, korektne, odnose s Katoličkom crkvom i Jevrejskom zajednicom u Bosni i Hercegovini. Sa Srpskom pravoslavnom crkvom nastojimo te odnose graditi boljim. Sarađujući na različitim nivoima, a institucionalno najviše u Međureligijskom vijeću (MRV), povremena i neznatna nerazumijevanja prevazilazimo razgovorima i dijalogom. Na isti način apeliramo i očekujemo od političkih predstavnika svih naroda i građana u Bosni i Hercegovini da krajnje odgovorno rade na prevazilaženju trenutne društvene krize u kojoj se nalazi Bosna i Hercegovina. Izlaskom iz te krize, zapravo, tek se otvaraju ekonomski i socijalni izazovi koji stoje pred politikama, koje su dužne da preuzmu odgovornost osiguranja povoljnijeg ambijenta za život, prije svega mladih ljudi, kako bi se zaustavio odlazak najkvalitetnijeg dijela stanovništva ove zemlje.

Da bi uspješno obavljali javne poslove, Bošnjaci-muslimani, kao najbrojnija skupina građana ove zemlje, moraju pokazati najveću odgovornost. Mi smo ovdje u Bosni i Hercegovini, više nego igdje u svijetu, obavezni pokazati da smo spremni i sposobni graditi društveni ambijent koji je prijatan za život svim građanima i narodima ove prelijepe zemlje", kaže Kavazović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...