NJEMAČKI AUTOMOBILSKI DIV IDE KORAK DALJE: Pogledajte kako novi BMW sam mijenja prometni trak, dovoljno je samo…

Proizvodnja nove, osme generacije BMW serije 5 započet će u ljeto 2023. u tvornici u Dingolfingu u Bavarskoj. 

  • Auto

  • 30. Apr. 2023  

  • 0

Uskoro će biti predstavljena nova BMW-ova serija 5. Najavljeno je da će prve fotografije i informacije biti objavljene krajem maja. Sa svakom novom generacijom ovakvih automobila dolaze i nove tehnologije, a i serija 5 neće biti iznimka. Uz dizelaše, benzince, plug-in hibride i električnu i5 verziju, bit će tu još mnogo toga.

Driving Assistant Professional dostupan kao opcija za novi BMW serije 5 uključuje Highway Assistant, koji se može koristiti pri brzinama do 130 km/h. Nakon što se aktivira, sistem se brine za kontrolu udaljenosti i položaj upravljača potreban za kontrolu vozne trake, tako da vozač može držati ruke u udobnom položaju i potpuno se usredotočiti na promatranje područja oko vozila i trenutne situacije.

Unutarnja kamera pomaže u praćenju razine budnosti vozača i također omogućuje još jednu inovaciju: prvi put u svijetu, automatizirana promjena trake – uključena kao dio Driving Assistant Professional i Highway Assistant – u novom BMW-u serije 5 Sedan može se kontrolirati pomoću očiju vozača. Dovoljno je pogledati u vanjski retrovizor (lijevi ili desni) i vozilo će, ako je sigurno, samo pokrenuti i izvesti skretanje u drugim prometni trak – pri brzinama do 130 km/h. Vozač će samo prije toga morati uključiti pokazivač smjera. To je tzv. 2+ stenen autonomne vožnje.

Proizvodnja nove, osme generacije BMW serije 5 započet će u ljeto 2023. u tvornici u Dingolfingu u Bavarskoj. 

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...