BRANISLAV BORENOVIĆ ZA „SB“: „Nakon sramnog glasanja i primitivnog vrijeđanja Đokovića, Milorad Dodik je gotov…“

-U 30 sekundi je razbijena sva Dodikova politika, kazao je Borenović za "Slobodnu Bosnu".

  • Politika

  • 30. Apr. 2023  30. Apr. 2023

  • 3

Branislav Borenović, lider PDP-a, govorio je za "Slobodnu Bosnu o aktualnom političkom trenutku u Bosni i Hercegovini, konstantnim napadima od strane lidera SNSD-a Milorada Dodika, ukazao na opasnosi od prezaduženosti u bh. entitetu Republika Srpska, te komentirao sramni Dodikov napad na braću Đoković na RTS-u.

 

Oštra polemika vodila se na društvenim mrežama između Vas i lidera SNSD-a Milorada Dodika. Dodik vas optužuje i prebacuje odgovornost na vašu partiju zbog neutralnog stava BiH prilikom glasanja za prijem Kosova u Vijeće Europe. Što je prava istina u svemu?

-Samo je jedna istina, da je zvanična Bosna i Hercegovina čiji je ključni eksponent, najključniji, Dodik i njegov SNSD, uzdržano glasao po pitanju pokretanja procedure za članstvo tzv. Kosova u Savjetu Evrope. Zašto su SNSD i Dodik najveći, kako sam rekao, najključniji eksponenti zvanične bh. politike, jer su jedini u BiH vlast na svim nivoima odlučivanja kada je u pitanju, posebno, spoljna politika. Direktno u Predsjedništvu BiH već petu godinu u kontinuitetu, su prvo Dodik pa Cvijanovićka, pod punom kontrolom drže zakonodavstvo kroz Parlamentarnu skupštinu BiH, posebno Dom naroda, nalaze se u koaliciji i izabrali su Savjet ministara BiH gdje, takođe, već pet godina vedre i oblače, smjenjuju, imenuju, proigravaju, dogovaraju svu kadrovsku ukrštenicu, sve su ministre, direktore, diplomate poredali, još usvojili rekordni budžet od 1,3 milijarde KM i sada se prave naivni, kao da smo mi blesavi.

Ništa se bez Dodika i SNSD nije desilo, znali su da će BiH biti uzdržana, još se ambasador izmakao i ostavio njihovu zamjenicu ambasadora iz reda srpskog naroda da glasa za ovu sramnu odluku i sada nam nekim besmislenim izgovorima pokušavaju opravdati svoju punu odgovornost za neprimjeran i skandalozan stav na komitetu ministara u Savjetu Evrope. Ponavljam, Bosna i Hercegovina nije priznala Kosovo, Srbija je jedan od naših najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera, preko 12 % od naše ukupne ekonomske razmjene je sa Srbijom, Srbija je uložila milijarde maraka u razne projekte u Republici Srpskoj ali i BiH, pomogla kada je bilo najteže u koroni, besplatnom vakcinacijom za sve državljane BiH, a zna se bezbroj puta ponovljen stav Srbije da potpuno podržava ustavno uređenje i teritorijalni integritet BiH. Da sumiramo, vladajuća koalicija u BiH koju čini Dodik i njegov SNSD je odigrala da budu uzdržani po pitanju pokretanja procedure za članstvo tzv. Kosova u Savjetu Evrope i nema te riječi, tog izgovora, nekog navodnog instruktivnog papirića koji može sakriti tu njihovu bruku i stamotu. Ponavljam, sve se zna se a zna i Srbija, džaba Dodiku lažno pravdanje i galama.

Nedavni skandal na Javnom servisu Srbije još uvijek je „svjež“ i bolan za lidera SNSD-a. Napad na braću Đoković i kasniji pokušaj isprike odjeknuo je u medijima i u susjednoj Srbiji. Je li Dodikov debakl na RTS-u i nagovještaj njegovog skorog političkog kraja?

-Zaista primitivan i prostački napad na Đokoviće pokazao je da jedno priča pred kamerama, a drugo radi iza zatvorenih vrata, to jest kada se kamere pogase.

U 30 sekundi je razbijena sva Dodikova politika.

Danima se u medijima piše kako je Republika Srpska prezadužena, a ove godine na naplatu stižu i veliki krediti za koje vlast nema pokrića. Klizi li RS u bankrot?

-Kada pogledamo strukturu i visinu duga, posebno po glavi stanovnika vidjećemo da je Srpska prezadužena. 2006. godine dug RS-a je bio 3,2 milijade KM, 17 godina kasnije kroz kontinuitet vlasti SNSD-a dug je udvostručen, skoro 6,5 milijadi KM (bez zdravstvenog sektora), a manje je stanovnika. Ove godine rekordna otplata godišniih aniuteta, skoro 1,2 milijarde, planiraju se zadužiti za još više novca i dodatno povećati ukupan dug. A o stotinama miliona plaćenih samo kamata da ne govorimo. Vrlo specifična i teška situacija. Jako sam skeptičan prema zaduživanju po svaku cijenu, bilo gdje, daj šta daš, ne pitamo koliko košta? To radi vlast bez vizije, bez strategije, bez plana, a to je upravo ova SNSD-ova vlast.

Kako komentirate sve češće odbijenice koje lider SNSD-a dobija od starih političkih partnera i prijatelja, poput Dragana Čović ili Viktora Orbana i koliko će odlazak SDA u opoziciju na državnoj i federalnoj razini utjecati na Dodikovu političku sudbinu?

-Mislim da je njegova politika sve izolovanija, da ga se polako svi odriču, da su svjesni opasnosti politika stalnih tenzija i sukobljavanja. Da to stvara neizvjestnost i može imati zaista ozbiljne posljedice po sve u ovoj zemlji. Da ne bude dileme, za tenzije, za svađu je uvijek potrebno dvoje, kod nas čak i troje, tako da ne bih amnestirao i druge političke vladajuće sudionike u kreiranju tenzija i pravljenju političkog haosa u BiH. Da budemo jasni, političko Sarajevo, u prošlom mandatu SDA, u ovom mandatu “trojka” su birali i izabrali Dodika za svog koalicionog partnera u formiranju vlasti, i jedni i drugi su mu dali četvrtog delegata u Domu naroda i ključ u ruke zakonodavstva Bosne i Hercegovine tako da i oni nose odgovornost za stanje u kojem se zemlja nalazi. Vidimo da dugovječni vladajući lideri polako odlaze u političku prošlost, jedan po jedan, to je nezaustavljiv proces ali jedno mora biti svima jasno…

Samo je jedna realnost ove zemlje, njen Dejtonski okvir, ustavno uređenje sa konstitutivnošću hrvatskog, srpskog i bošnjačkog naroda, sa unutrašnjim uređenjem i jasnim nadležnostima Republike Srpske i Federacije BiH i da sve ovo, uz potrebne izmjene izbornog zakonodavstva sa ciljem poboljšanja integriteta izbora, daje dovoljno širok okvir da se može raditi i praviti ozbiljni rezultati u interesu svih i Srpske, i Federacije i Bosne i Hercegovine.

Nedavno ste predložili da se u parlamentu RS-a glasa da se predsjednik RH Zoran Milanović proglasi personom non-grata. Mislite li da će Dodikov SNSD glasati za takav prijedlog s obzirom na njihov prisan odnos?

-Veliki test za njihovu dosljednost, da li stoje iza svojih riječi osude Milanovićevog postupka. Da svi zajedno kroz formalni akt u NSRS osudimo sramno Milanovićevo odlikovanje 103. HVO brigade u Derventi, da obavežemo sve predstavnike Republike Srpske i lokalne zajednice u daljem djelovanju po ovim pitanjima ali i da zatražimo od srpskog člana Predsjedništva da pokrene proceduru da se Zoran Milanović proglasi personom “non grata” u BiH. Vidjećemo hoće li i ko će glasati za ove važne inicijative!

Prije destak godina svjedočili smo Dodikovim javnim istupima u kojima je propagirao građansku državu, osuđivao ratne zločince i hvalio se zaslugama za reforme i jačanje Oružanih snaga BiH. Danas gledamo potpuno drugačijeg Dodika, propagatora nacionalističke i secesionističke retorike, nositelja američkih i britanskih sankcija. Kojem Dodiku vjerovati?

-Niti jednom, jer jedan drugog demantuje, osporava, očigledno da nijedan nije autentičan. Pokazalo se u svega nekoliko poslednjih dana, Milanovićevom potvrdom da je uz Dodikovu riječ i saglasnost odlikovao HVO brigadu u Derventi, sramnim glasanjem u Strasbourgu i primitivnim vrijeđanjem Đokovića da je Milorad Dodik demaskiran i da njegove riječi, stavovi, priče više, zaista, nemaju nikakvu vrijednost, da su neistine, manipulacije, iluzije i obmane njegov model ponašanja. I da je to štetno za cijelo društvo u kojem živimo.

(M.I.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...